15 години след смъртта на Жоро Илиев – Главния, както

...
15 години след смъртта на Жоро Илиев – Главния, както
Коментари Харесай

15 г. след убийството на Георги Илиев: Не е за вярване какво се случва с близките му

15 години след гибелта на Жоро Илиев – Главния, както го назоваха в обкръжението му, за него още се носят митове и мемоари. Лошото момче за едни и ангел за други, остана вечно на 39 години.

На 25 август 2005 година, пред заведението на Жоро Илиев - „ Буда бар “ в курорта Слънчев бряг, към 22,30, снайперист го прострелва пред десетки очевидци. Основната версия е, че палач на Илиев е Васил Арарски, по-известен като Райко Кръвта.

Според управляващите Илиев и Арарски са имали спор по отношение на кой да оглави пазара за опиати в югозападна България. Райко Кръвта е погубен няколко месеца по-късно. Пушката „ Аншуц “ 22-ри диаметър, с която е бил убит Георги Илиев, се съхранява в Министерство на вътрешните работи, написа "Телеграф ".



„ Той беше с изключение на хубав като икона и ужасно съдбоносен човек. Помагаше на доста хора, само че други не го помнят с хубаво. Все отново не са малко изпатилите си от него. Чували сме, че е дарявал пари за построяването на църкви. Знаем, че е помагал и на доста сираци, небогати и заболели. Като цяло знаем, че той не е желал да продължи бизнеса на брат си Васил Илиев, само че по-късно се съгласява “, спомня си кюстендилец, непосредствен до братята.

От семейството Илиеви сега в Кюстендил са единствено майката Венка и сестрата на Васил и Георги, Мариана. Ивона – дъщерята на Васко, я няма. Не знаем и къде е първата му брачна половинка. „ Като цяло от двамата братя не остана нищо. В града не идват техните съпруги или деца. Само Маца (Мариана Илиева) и майка им обикалят гроба на Васко, чието тяло е положено в старите гробища в Кюстендил.


Иначе Жоро беше кремиран, което още не може да преживее майка му. Дадоха й дребна част от пепелта и до такава степен, другата взе жена му Мая, която я разпръсна в морето. Не знаем и за какво не го поставиха в гроба до брат му “, разясняват някогашни борци от Кюстендил, тогавашни другари на Васил и Жоро.

След разстрела на Георги Илиев, няколко години по-късно Мая се омъжва за варненеца Ники Шванца. „ Мая е извънредно моногамен човек, лиши й много години, с цел да се пречупи и да стартира връзка с варненеца. Вярваше, че той е вторият й и финален сътрудник, само че уви пътищата им са се разделили.


Сега се е отдала на двете си дъщери, които осиновиха с Главния преди години. Те по този начин и не можаха да се снабдят със лична рожба, само че Мая още обича Жоро и не го е прежалила “, изясняват осведомени със живота на вдовицата. Наскоро се разяснява даже, че Мая била бременна от Главния, само че лекарска неточност станала причина бебето да почине в утробата й. Няколко години по-късно обаче Жоро Илиев се съгласява да одобри непознати деца като свои. Близки до фамилията описват, че и двамата извънредно доста държали на осиновените си девойки Андреа и Криста, а Мая е чудесна майка. Тя става такава и за третото си осиновено дете, което взима незабавно след гибелта на брачна половинка си.

Иначе след гибелта на Георги Илиев се появиха голям брой версии, свързани с наследството му. Според множеството всичко, което е имал Главният, е останало в ръцете на Мая. Други споделят, че няколко години след убийството му, тя въпреки всичко решила да даде част от имането на сестра му Марияна и майка му.

Едва ли обаче може да се каже, че двете са получили нещо, защото водят извънредно непретенциозен живот в Кюстендил. Майката Венета живее в апартамент наоколо до храма „ Свети Мина “ в Кюстендил. Дъщеря й пък Марияна населява жилище, също апартамент, наоколо до Второ главно учебно заведение в регионалния град. „ Марианка е страховит човек. Никога не е парадирала с братя си, ужасно земен човек и преди, и в този момент. Тя кръсти първото си дете – момченце, на името на брат си Георги. Сега се радва на две момиченца близначки “, разясняват близки до сестра Илиева.


В момента тя води напълно естествен метод на живот дружно с половинката си Емил Котев. Дори при раждането на двете им дъщери – Ема и Александра, не употребили детегледачка, помагал им бащата на Емил – Сашо Котев, който е началник на Здравната каса в Кюстендил. Дъщерите на Мариана се родиха през месец декември 2017 година, а появяването им провокира доста благополучие за баба Венче.

„ Тази жена доста изстрада след загубата на двамата си сина. Спомням си преди години пристигна в кварталния магазин. Предният ден беше погребала огромния си наследник Васил. Беше облечена в цветни облекла и очевидно това е провокирало неразбиране в погледа ми. Тогава вуйна Венчето ми сподели: Васко по този начин изиска. Ако се случи нещо с него да поставям печал, да не страдам. Мъката е в сърцето ми, само че облеклата са както той пожела “, изясни Тони Илиева, която по това време е била продавачка в хранителен магазин покрай дома на Венка.

Майката и до ден сегашен страда и за двамата си синове, само че най-голямата й болежка е, че Жоро не е положен до брат си. Преди погребението на Георги Илиев поражда спор сред вдовицата му Мая Илиева, майка му и сестра му. Мая декларира, че желанието на боса на „ ВИС 2 “ и „ ВАИ холдинг “ е трупът му да бъде кремиран. Майката и сестрата са твърдо срещу и считат, че Илиев би трябвало да бъде заровен в родния му град Кюстендил и останките му да бъдат положени до тези на брат му.

В края на краищата Мая Илиева кремира натрупа на брачна половинка си. Част от прахта е предадена на майка му, втората част е непокътната от вдовицата – Мая, която я разпръсква от яхтата си „ Маями “, а третата е положена в Софийските централни гробища. За разлика от Георги, Васил има гроб и е непрекъснато охраняван от частни гардове. Двама пенсионери дежурят на 12-часови смени от сграда, наподобяваща гъба наоколо до гроба му.

Все още кюстендилци се питат за какво толкоз години след гибелта му продължава непрекъснатата защита на гроба му. „ Чува ли сме, че тялото на Васко е положено с доста злато. Може да се тормозят някой да не го разкопае “, разясняват кюстендилци. Гардовете пък споделят, че работят на минимална заплата и не знаят кой им заплаща. Получавали парите на карта и толкоз. Не желаят да приказват или да бъдат снимани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР