147-ата годишнина от Априлската епопея и саможертвата на светите Баташки

...
147-ата годишнина от Априлската епопея и саможертвата на светите Баташки
Коментари Харесай

Специалните сили на Българската армия отбелязаха 147-ата годишнина от Априлската епопея в Батак

147-ата годишнина от Априлската епопея и саможертвата на светите Баташки мъченици бяха маркирани с тържествена инспекция /заря/ на пл. „ Освобождение “ в Батак нощес. В ритуала се включиха почетни роти и Военният духов оркестър на Съвместното командване на специфичните интервенции /СКСО/.

Почетният строй на Специалните сили на Българската войска бе поздравен от командира на СКСО и шеф на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев , който одобри рапорта на командващия зарята полковник Тодор Грибачев – пълководец на 86 Група „ Специални сили “.

С едноминутно безмълвие и рухване на колене беше почетена паметта, героизмът и славната всеотдайност на баташките герои от 1876 г . Преди началото на военния обред, тържествената стратегия стартира с Архиерейска вечерня с петохлебие , в памет на светите Баташки мъченици, отслужена в старинния храм „ Св. Неделя “ от Негово Преосвещенство Знеполския свещеник Арсений – викарий на Пловдивския митрополит Николай.

След архиерейската света литургия , командирът на СКСО генерал-майор Матеев и останалите публични посетители, сервираха венци и цветя пред старинния храм-костница „ Св. Неделя “ в символ на благодарност към подвига и величието на героите от Априлското въстание в родопския град.

Гости на честването на Априлската епопея в Батак бяха заместник-председателите на 49-ото Народно заседание, редица депутати, регионалният шеф на Пазарджик Трендафил Величков, представители на локалната власт, просветни и родолюбиви организации, жители и посетители на града. Част от тях насочиха прочувствени слова към жителите и гостите на Батак.

По мотив 147-та годишнина от Априлската епопея генерал-майор Явор Матеев връчи приветствен адрес на кмета на община Батак Петър Паунов, в който се акцентира:

„ Батак остава вечно образец за саможертвеността на нашите предшественици и славни герои на Отечеството, дали почтено бъдеще на българския жанр! “

Тържественият боен обред завърши с празнични илюминации , озарили дъждовното небе на родопския град-герой.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР