146 години от обесването на Васил Левски - Васил Иванов

...
146 години от обесването на Васил Левски - Васил Иванов
Коментари Харесай

Честваме 146 години от обесването на Васил Левски

146 години от обесването на Васил Левски - Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е прочут Апостолът на свободата. Левски е съществена фигура в българското освободително придвижване. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в битката за избавление на България от турско иго. 

``
реклама

Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по остарял стил) 1873 година, само че обичайно датата се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа неточност, която продължава да се популяризира, защото тя не е поправена в учебниците по история. През 1916 година, когато България минава от Юлианския към Григорианския календар или от остарял към нов жанр, се приема корекция от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 година, нужната корекция обаче е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, неправилно се прибавят 13 дни. Така да вземем за пример рождената дата на Апостола (6 юли ) се отбелязва вярно – 18 юли по нов жанр. Избухването на Априлското въстание на 20 април по остарял жанр, през днешния ден също вярно се чества на 2 май (поправката е 12 дни ). Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 година по остарял жанр, дава отговор на 18 февруари по нов жанр, а не на 19 февруари.

Присъдата на Васил Левски е изпълнена в покрайнините на тогавашна София, а мястото на обесването е било в региона на площада, където през днешния ден се издига негов монумент.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР