145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана

...
145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана
Коментари Харесай

Започват церемониите за 145-ата годишнина от гибелта на Левски

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде маркирана довечера в родния му град Карлово с възпоменателна гала, заяви общината. Тя стартира в 18 ч. на площад " Васил Левски ".

Утрешният ден в Карлово ще стартира с архиерейска света литургия и панихида в памет на Левски в храма „ Света Богородица ” (от 9 ч).

От 11 ч на площада има възпоменателен протест поклонение с поднасяне на венци и цветя през паметника на героя и шествие до родната му къща. 

От 12 ч в Национален музей ” Васил Левски ” ще бъдат маркирани 140 години от гибелта на майката на Левски Гина Кунчева.

Ритуали по полагане на цветя в символ на благодарност към Левски има в още няколко града на страната.

В Ловеч ще има заря-проверка и гражданско поклонение.

В катедралния храм " Света Троица " там ще бъде отслужена панихида.

Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще стартира от 18.30 ч. Във военния обред по поднасяне на венци и цветя пред най-големия паметник на Левски у нас ще вземат участие военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Ул. " Мадара " ще бъде затворена за коли от 12 до 21 ч.

Във Велико Търново днес бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Левски.

Честванията започнаха с осъществяване на литературно-музикална комбинация „ Поклон, Апостоле! “ в осъществяване на Павел Люцов и Милка Люцова - членове на клуб „ Млад възрожденец “.

Учениците припомниха делото на Апостола на българската независимост, както и историята на паметника на героя във Велико Търново - открит през 1946 година, дело на статуя Любомир Далчев.

Слово произнесе ръководителят на Общобългарски комитет „ Васил Левски “ Васил Василев.

„ Днес е Сирни Заговезни – ден на Прошка. Мисля, че съвпадението на тази дата с годишнината от гибелта на Апостола, ни задължава през днешния ден да желаяме амнистия от него за това, че не сме съумели да изпълним заветите му и да създадем България такава, каквато той е желал да види “, уточни Василев.

Заупокойна молитва отслужи Негово благоговейнство духовник Давид Йовчев. След това се организира боен обред за полагане на венци и цветя на благодарност с осъществяване на „ Химн на Р България ”.

На честванията участваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-областният шеф Ивета Кабакчиева, ръководителят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов, представители на двата университета в града, народни представители, общински съветници, общественици. 

Националният военноисторически музей в София представи през вчерашния ден и през днешния ден на своите гости гратис най-успешната си просветителна стратегия - „ Васил Левски - през вчерашния ден и през днешния ден “. Утре постоянната хронологична и външна експозиция на музея ще работи изключително от 10.00 до 18.00 ч.

Утре от 17 ч. в софийския храм " Света София " ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. След това стартира литийно шествие. 18 часа пред Паметника на Апостола в София ще стартира церемонията поклонение.

Събития във връзка 145 година от гибелта на Апостола на свободата има в още редица български градове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР