140 депутати в Народното събрание гласуваха единодушно присъединяването на Северна

...
140 депутати в Народното събрание гласуваха единодушно присъединяването на Северна
Коментари Харесай

България ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

140 депутати в Народното събрание гласоподаваха единомислещо присъединението на Северна Македония към НАТО.

" България е пореден последовател на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това беше демонстрирано по време на българското председателство на Европейски Съюз ", съобщи външният министър Екатерина Захариева.

Тя напомни, че преди броени дни македонският министър председател Зоран Заев е подчертал в Мюнхен значимостта на поредната българска поддръжка за участието на неговата страна в евроатлантическите структури.

" Наш народен интерес е Македония да бъде част от западните структури. Съвместните учения на нашите армии ще допринесат освен за повишението на бойната подготвеност, само че и за превъзмогване на наслагваните предразсъдъци. Ще продължим с дипломатическите старания Македония да стане член на Европейски Съюз и да получи покана за започване на договаряния през юни ", акцентира Захариева.

По време на гласуването в парламентарната зала беше ръководителят на македонския парламент Талат Джафери.

„ Положихме доста старания. Да благодарим на Народното събрание за това умно решение във връзка ратификацията по приемането на Северна Македония в НАТО”, съобщи министър председателят Бойко Борисов преди днешното съвещание на кабинета.

Парламентът ратифицира протокола в отсъствието на левицата. Това докара до рецензии от страна на ръководещото болшинство.

„ Не одобряваме ултимативното държание на водачеството на БСП”, съобщи ръководителят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Лидерът на „ Атака” Волен Сидеров пък предложи анекс, с който да се решат всички исторически разногласия. Председателят на НФСБ Валери Симеонов от своя страна изиска правата на българите в Македония да се съблюдават.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР