14-тите Дни на предизвикателствата, предстоящи между 3 и 5 декември

...
14-тите Дни на предизвикателствата, предстоящи между 3 и 5 декември
Коментари Харесай

Боян Петров ще бъде почетен в специален блок на предстоящите Дни на предизвикателствата

14-тите Дни на провокациите, идни сред 3 и 5 декември в Аула „ Максима “ на УАСГ, ще почетат българския планинар Боян Петров, който бе неизменима част от фестивала от самия му старт през 2005 година

„ 2018 година за всички нас в Дни на провокациите е Годината на Боян Петров. Той си потегли, както и пристигна, следвайки своя път, без взаимни отстъпки и циврене. Успя за броени години да обърне умората във удивление, недоверието във финансова поддръжка, апатията в порив за следване, и да респектира политиците с търсенето на точния израз, и на решения за консенсус, в интерес на една или друга идея. Десетки хиляди и през днешния ден са подготвени да тръгнат по неговите стъпки. Съвременен будител, деятел и наставник “, споделя създателят на „ Дните “ Любомир Попйорданов.

През годините Боян Петров постоянно е бил магнит за аудиторията на „ Дни на провокациите “, със своите надълбоко персонални и мотивиращи лекции на фестивала. Зрителите се вълнуваха от следващите му новоизкачени върхове и дела. Тази година Боян Петров ще участва със своя завет – природозащитата, безконечният блян към по-високи цели, индивидът Боян Петров, който въодушевява близките да реализират най-хубавата версия на самите себе си.

За тях още в откриващия ден на събитието, 3 декември, ще приказват негови другари: алпинистът Дойчин Боянов, спелеологът Теодор Кисимов, Петя Колчева, първата българка, стъпила на връх Еверест, и несъмнено спътницата на Боян Петров в живота Радослава Ненова, пред чийто непреклонен дух се възхити цяла България. Ще проследим дълбоката връзка на Боян Петров с цялата история на фестивала, на сцената ще излезе и представител на Коалицията „ За да остане природа в България “ и Коалиция „ За Кресна “.

Ще забележим непоказвани до момента фрагменти с Боян Петров от персоналния списък на Боян и Радослава Ненова, сътрудници и другари. Ще чуем и неговия глас, в минутите за „ Памет “.

И през 2018-та 14-тите „ Дни на провокациите “ ще останат правилни на своето ДНК, в което се преплитат лекции, презентации, полемики и работилници от региона на катеренето, алпинизма, спелеологията и сигурността в планината и избора на метод на живот. Световният океан и море, опазването на водата и екосистемите на океана за първи път навлизат мощно в програмата. Специален посетител е французинът Тито Томази, обикалящ света на колело и пресъздаващ своите странствания във фото и видео разкази.

За първи път „ Дните “ ще ни зарадват с цели шест завладяващи пълнометражни кино министър председатели – епичният „ The Dawn Wall “ с Томи Калдуел и Кевин Йоргесън, “A Land Shaped by Women ”, представящ пътешествието и обществен план на две фрийрайдърки в Исландия, бографичен филм за най-обичания английски планинар сър Крис Бонингтън, мястото на халките за осигуровка в чешкото катерене, сърф и природозащита измежду величествената природа на Австралия с продукцията на Patagonia „ Never Town ” и снежният фрирайд шедьовър Zabardast

отвеждащ ни някъде Каракорум, от майстора на жанра Жером Танон. Дневната дискусионна стратегия е от 10 часа на 5 декември в Клуба на пътешественика.

Магията на „ Дните “ се крепи на плещите на специфичните ни посетители. През тази година това са Тито Томази, мореплавателят Дончо Папазов, пътешественикът на далечни дистанции Петър Ванев, бягащият с идея ултрамаратонец Красимир Георгиев, спортистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, минали със сърф цели 300 км от Дуранкулак до Резово за идеята „ Черно море, свободно от пластмаса “, Яна Меламед, част от тандема, oсъществяващ плана Cycle For Recycle, с пътешествието си на две гуми сред Аляска и Аржентина, както и пещернякът Теодор Кисимов, който публиката на „ Дните “ познава чудесно. Ще бъде показана и интернационалната организация за планинско водене IFMGA от водачите Виктор Варошкин, Георги Пенев и Георги Георгиев –Черния.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР