14 ноември е Световен ден на борбата с . За

...
14 ноември е Световен ден на борбата с . За
Коментари Харесай

14 ноември - Световен ден за борба с диабета

14 ноември е Световен ден на битката с. За първи път той се празнува през 1991 година от Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. На 20 декември 2006 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема специфична Резолюция за захарния диабет, с която организацията публично дефинира 14 ноември за Световен ден на битката с.

На този ден, през 1891 година е роден доктор Фредерик Бантинг – един от откривателите на инсулина. Д-р Бантинг става Нобелов лауреат на 32 години - най-младият за медицина в историята на Нобеловите награди. Благодарение на откритието на доктор Бантинг и неговия сътрудник доктор Бест, към този момент повече от 85 години инсулинът избавя живота на милиони хора със захарен диабет.

Към 2017 година, съгласно асоциация " На децата и младежите с диабет ", в България 460 000 души живеят с диабет, а други 200 хиляди са наранени, само че не знаят и не се лекуват. Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот. 18 души всеки ден умират от затруднения като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на заболяването се следят у 3/4 от диабетиците.

Д-р Елисавета Костова, председателка на организацията, твърди, че към 2000 са болните от диабет деца и младежи до 18-годишна възраст. Тревожната наклонност се резервира - все по-често се отключва при деца – нещо, което преди години не е било толкоз проявяващо се. Причините за появяването на този вид диабет са застоелият метод на живот, наднорменото тегло и затлъстяването. По тези индикатори България е на пето място в Европа. За 2107 година за цялата страна от са болни сред 20 и 30 деца. Проблемът с наднорменото тегло при момчета е по-сериозен. 7.1% от всички момчета от 0 до 18 години са със затлъстяване. При девойките този % е 2.2.

Източник за статистиката: dariknews.bg
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР