14-часов пленарен маратон. Въпреки наситения работен ден в Народното събрание,

...
14-часов пленарен маратон. Въпреки наситения работен ден в Народното събрание,
Коментари Харесай

14-часов пленарен маратон: Депутатите извикаха премиера за въпроси в 9 вечерта

14-часов пленарен маратон. Въпреки наситения работен ден в Народното събрание, депутатите не се отхвърлиха от планувания парламентарен надзор. Така в 21 ч. довечера те извикаха премиера Кирил Петков , с цел да дава отговор на сложени въпроси.

За часовете работно време депутатите успяха да се скарат по доста въпроси, само че и да вземат няколко решения. Народните представители удължиха бюджета от предходната година до края на март, защото към момента нямаме призната държавна сметка.

На първо четене бяха признати и промени в Закона за енергетиката, които плануват промяна в КЕВР. Депутатите утвърдиха и правила, по които да бъде определен нов ръководител на енергийния регулатор.

Интересен факт от днешния пленарен ден е, че на премиера Кирил Петков му се наложи да отиде два пъти в Народното събрание. Около обяд опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС го извика да даде пояснения за напрежението сред София и Москва. Темата беше повдигната няколко часа по-късно - по време на постоянния парламентарен надзор, който към него стартира след 21 ч.

Министър-председателят обясни какво може да загуби България, в случай че спорът с Русия се задълбочи: „ Продължавам да се надявам, че подобен спор няма да има. Ако той, под някаква форма, излезе отвън надзор и се стигне до ответни стопански ограничения, може да има опасности, свързани с газовите доставки ”, разяснява Петков.

Премиерът добави, че към този момент е разговарял с енергийния министър Александър Николов за другите възможности. „ Хубавото на България е, че е огромен производител на електрическа енергия. При рискови обстановки ще можем да компенсираме част от неналичието на газ ”, съобщи той. И добави, че се надява, че няма да се стигне до тази обстановка.

Към 23 ч. депутатите разпитваха обществения министър Георги Гьоков. Дебати в пленарната зала обаче се породиха поради отсъствието на част от министрите след 23 ч. От ГЕРБ и „ Възраждане ” подлагаха на критика представители на кабинета за отношението им към Народното събрание.

„ Дали на Вас, господин ръководител, Ви прави усещане, че в пленарната зала ръководещите са тъкмо девет индивида, с ръководителя и зам.-председателя са 11. Вижте какъв брой е опозицията, стои и в 23:30 ч. ”, разяснява Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„ Ние се намираме в парламентарен надзор, без значение, че е малко преди 00 ч. Сега се намираме в унизителна обстановка, цялото Народно заседание да чака някой министър да се появи, или в още по-унизителната обстановка - да се закрие парламентарният надзор, което не се сещам да се е случвало ”, добави Делян Добрев от ГЕРБ.

„ По отношение на това дали ще получите отговори от министрите - въпросите ще бъдат заложени и ще се получи отговор. По отношение на това за какво някои министри не са се явили, без даже да са уведомили Народното събрание, ще им бъде поискано пояснение какви са аргументите да не вземат участие в парламентарния надзор ”, изясни председателстващият съвещанието Мирослав Иванов.

Заради това, че съвещанието не можеше да бъде закрито преди избраното време, депутатите, останали в залата, продължиха да дебатират държанието на представителите на кабинета, чуха се обаче и други оферти.

„ Тъй като към този момент е доста късно и смяната спи, желая да вмъкнем изключителна точка, която ни мъчи много време - за анулация на зеления документ. Така или другояче към този момент сме болшинство - дано да го подложим на гласоподаване ”, пошегува се народен представител от „ Възраждане ”.

След това изявление председателстващият съвещанието прикани за съблюдаване на положителния звук, тъй като счете сходен вид смешки за неуместни.  

„ Към сътрудниците от ГЕРБ - не са далече 45-ото и 46-ото Народно заседание, където не видяхме нито един ваш министър. Не пристигна нито един министър на парламентарен надзор, нито един ”, подлага на критика Иван Димитров, който пожела 20 минути отмора около 23:44 ч.

След това Мирослав Иванов съобщи, че ще приключи съвещанието, само че от ГЕРБ възразиха, че не няма процедура, по която да се случи това.

Заради високите цени на електрическата енергия, Любен Дилов-син предложи до края на съвещанието осветлението в залата да бъде изключено.

Беше оповестена и 10 минути отмора. През това време Костадин Костадинов застана на трибуната и стартира да споделя за събития от историята. Стигна се и до известно напрежение, защото бе помолен да приключи изявлението си.

Минути преди среднощ съвещанието беше закрито от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, с което беше комплициран и завършек на траялия близо 15 часа работен ден на депутатите. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР