14,7% от учениците у нас са употребявали някога в живота

...
14,7% от учениците у нас са употребявали някога в живота
Коментари Харесай

Учениците пробват за първи път наркотици на 14 г., започват с трева и райски газ


14,7% от учениците у нас са употребявали в миналото в живота си някакво наркотично вещество. Това демонстрират данни на Националната пациентска организация, получени от разбор на отчети за използването на опиати у нас.

Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (11,9%), амфетамини (5,5%), кокаин (4,9%), хашиш (4,8%), екстази (3,9%), метамфетамини (3,4%), халюциногени (2,0%). Употреба на композиция на две и повече наркотични субстанции е присъща за 2,6% от интервюираните.

Най-ранна междинна възраст на първа приложимост измежду учениците в страната е 14 година и се следи във връзка с приложимост на инхаланти (райски газ, ацетон, лепила).

15-годишните възпитаници стартират с канабис, синтетични канабиноиди и халюциногени. Първата приложимост на стимуланти (кокаин, амфетамини, метамфетамини и екстази) стартира приблизително на 16 години.

По отношение на използването на нови, така наречен „ дизайнерски” опиати, 2,8% от учениците показват, че в миналото в живота си са употребявали синтетични канабиноиди. Учениците използват нови опиати под формата на растителна примес за пушене, като най-често се доставят с тях от дилър, другар или съученик.

Според 11,2% от учениците в България постоянното пушене на канабис не съставлява риск за здравето. 16,9% считат, че няма риск за здравето и когато пушат постоянно наргиле. 3,4% от учениците дефинират постоянната приложимост на кокаин като нерискова. Всеки четвърти възпитаник утвърждава пушенето на канабис, като при 4,7% това се отнася без значение от количеството.

Въпреки отчитаното всеобщо понижаване на използването на опиоиди в Европа, в България те остават водеща причина за търсенето на лекуване, която се отнася към 72,6% от всички търсещи лекуване по отношение на използването на опиати, при междинна стойност 25,7% за Европейски Съюз.

Висок в България е и процентът на хората, които използват опиоиди инжекционно – близо 64% при 30,8% приблизително за Европейски Съюз. В същото време, по данни от 2020 година, България е една от страните с минимален брой на публикувани чисти спринцовки посредством профилирани стратегии – 56 457, като след нас са единствено Унгария с 43 244 и Кипър със 7920.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР