14,7% от учениците у нас са употребявали наркотично вещество някога

...
14,7% от учениците у нас са употребявали наркотично вещество някога
Коментари Харесай

14,7% от учениците признават, че са употребявали дрога

14,7% от учениците у нас са употребявали наркотично вещество в миналото в живота си. Това демонстрират данни на Националната пациентска организация, получени от разбор на отчети за използването на опиати у нас. Проучването е извършено измежду 4109 възпитаници.

Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (11,9%), също амфетамини (5,5%), кокаин (4,9%), хашиш (4,8%), екстази (3,9%), метамфетамини (3,4%), халюциногени (2%). Употреба на композиция на две и повече наркотични субстанции е присъща за 2,6 на 100 от интервюираните, демонстрират данни от отчет на Националния фокусен център за опиати и наркомании.

Най-ранна междинна възраст на първа приложимост измежду учениците в страната е 14 години и се следи във връзка с приложимост на инхаланти (райски газ, ацетон, лепила). 15-годишните възпитаници стартират с канабис, синтетични канабиноиди и халюциногени. Първата приложимост на стимуланти (кокаин, амфетамини, метамфетамини и екстази) стартира приблизително на 16 години.

По отношение на използването на " дизайнерски " опиати 2,8 на 100 от учениците показват, че в миналото в живота си са употребявали синтетични канабиноиди. Учениците използват нови опиати под формата на растителна примес за пушене. Най-често се доставят с тях от дилър, другар или съученик.

Според 11,2% от учениците в България постоянното пушене на канабис не съставлява риск за здравето. Близо 17 на 100 считат, че постоянното пушене на наргиле не носи риск за здравето. 3,4% от учениците дефинират постоянната приложимост на кокаин като нерискова. Всеки четвърти възпитаник (25,2%) утвърждава пушенето на канабис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР