138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

...
138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Коментари Харесай

138 години обединена България: Кои са героите на Съединението?

138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. До него се стига след национални протести, а денят остава в историята ни като акт, осъществен с напълно български дейности. Съединението е предпазено и с бойния дух на българските войски във Сръбско-българската война, в която побеждава България. А съгласно историци 6 септември може да стане и народен празник на България.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия българите извоюват сами. 138 години по-късно обаче на улица 6 септември не всеки знае кои са героите зад този героизъм.

След като Берлинският контракт от 1878г. разделя България на две, българите от двете области не стопират да желаят едно – границите да бъдат отстранени. Това обаче лишава 7 години.
Вече откакто вътрешните проблеми в Княжеството се уталожат няма кой да спре процеса и при започване на 1885г. обстановката ескалира.
Христо Христов – организатор в Национален исторически музей

Една от знаковите персони на съединителния акт е Захарий Стоянов.

„ С острото си перо той не си икономисва даже от време на време думи, обвинявания, обиди към своите съперници “, споделя Христов и демонстрира фотография, запечатала загатна за нощта, в която се взима решението за дейностите в деня на Съединението.
Съвременниците споделят: „ Ние бяхме в стаята вътре в хотела. Седяхме в градината на задния двор, ядохме, пихме пяхме песни, а вътре Захарий Стоянов, Ризов, Андонов решаваха съдбините на Източна Румелия и на Съединението. Ние бяхме сигурни, че присъстваме на историческо събитие, не можахме да мигнем цяла нощ и на сутринта излязоха големците и споделиха, че е решено Съединението да се организира септември месец.
Христо Христов – организатор в Национален исторически музей

В нощта на 5-и против 6-и септември, четите отпред с Чардафон Велики и знаменоската Недялка Шилева извършват нареждането на военачалник Данаил Николаев – завземат конака, пощата и резиденцията на основния шеф. Съпротива няма – Съединението е реалност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР