1344 г. започва строежът на катедралата Свети ВитПрочетете ощеКатедралата е

...
1344 г. започва строежът на катедралата Свети ВитПрочетете ощеКатедралата е
Коментари Харесай

На този ден: Бил Клинтън идва на посещение в България

1344 година стартира градежът на катедралата „ Свети Вит ”
Прочетете още
Катедралата е ситуирана в замъка на Прага и е седалището на архиепископа на града. Първата черква, която съставлява романска ротонда е издигната на мястото на днешната катедрала през 925 година от Вацлав I, херцог на Бохемия. За патрон на църквата е определен Св. Вит, защото Вацлав получава от император Хенрих I свещена светиня - ръката на Св. Вит. Друга догадка за избора на патрон се изяснява с желанието на Вацлав да направи християнството по-приемливо за езическото население. Избира Свети Вит заради близката мелодичност до Световит - славянско провидение.

Строежът на днешната готическа катедрала стартира на 21 ноември 1344 година, когато епископът на Прага е повдигнат в архиепископ. Първият майстор-строител е французинът Матиас от Ара, построил папския замък в Авиньон. Той проектира главния дизайн на катедралата, като вкарва някои детайли присъщи за френската Готика - Св. Вит е трикорабна базилика с аркбутани, пай трансепт, олтар с пет ниши, десетоъгълна апсида и няколко параклиса.



След като през 1352 година Матиас от Ара умира, основен строител на катедралата става Петр Парлерж, който тогава е едвам на 23 години. Отначало той работи по проектите на предшественика си и, откакто завършва градежа до такава степен, докъдето Матиас го е възнамерявал, Парлер продължава построяването съгласно личните си хрумвания. Със смелия си новаторски дизайн той съчетава по неповторим метод разнообразни готически детайли.

През 1406 година Парлерж умира и градежът е стихотворец от неговите синове - Венцел Парлерж и частично Йоханес Парлерж. Те довършват трансепта и огромната кула от южната страна на катедралата. Строежът на катедралата стопира в първата половина на 15 в., когато стартират Бохемските войни. Голяма част от интериора на към момента незавършената катедрала е ограбен, а през 1541 година по време на огромен пожар катедралата е мощно развалена.

След като ситуацията се успокоява, в края на 15 в. крал Владислав II разпорежда работата по завършването на катедралата на архитекта Бенедикт Риед, само че малко след започването на работата градежът още веднъж стопира заради липса на средства. Макар и къса, работата на архитекта донася някои ренесансови и барокови детайли върху интериора и екстериора на катедралата - най-забележими са бароковият връх на огромната южна кула и органът в северното крило на трансепта.

През 1844 година по време на среща в Прага на немските архитекти Вацлав Песина дружно с неоготическия проектант Йосеф Кранер оферират стратегия за възобновяване и довеждане докрай на катедралата. По-късно през същата година се образува „ Съюз за довеждане докрай на катедралата Св. Вит в Прага ”.

Постепенно при започване на 60-те години работата стартира. От интериора са свалени бароковите декоративни детайли и е възобновен първичният образ. През 1873 година Крамер умира и работата му е поета от Йозеф Мокер, който прави дизайна за западната фасада в типичен готически фасон - две кули. Това е моделът, към който се придържа след неговата гибел и последният проектант Камил Хилберт.

Розетният прозорец над основния портал, който показва древен подиуми от Сътворението, е планиран от Франтишек Кисела през 1925-1927. Катедралата е дефинитивно приключена за юбилея на Вацлав I през 1929 година

Пълното име на катедралата от 1989 година е надлежно на най-важните чешки светци Свети Вит, Свети Вацлав и Свети Войтех - Пражка Катедрала „ Светии Вит, Вацлав и Войтех ”. В нея са заровени доста от кралете на Бохемия. Катедралата е отличен образец за готическа архитекрура и най-важната черква в страната.

1783 година Жан Пилатр и маркиз Франсоа д’Арлан правят първия свободен полет над Париж с балон

Летателният уред е планиран и основан от братята Монголфие - пет месеца по-рано те реализират първия въобще полет на балон.

След провеждането на серия от проби с въжета двамата авантюристи правят свободен полет с балон с парещ въздух и с човек на борда. Пилатр и д’Арлан изхвърчат от градината на двореца Ла Мюет до Бют-о-Кайе в 14.00 ч. пред наличието на краля. Полетът им трае към 25 минути. Балонът се е изкачва на 915 м височина. Двамата се приземяват сполучливо в покрайнините на Париж.

1916 година след попадане на мина в Егейско море, потъва корабът-близнак на „ Титаник ” - лайнерът „ Британик ”

От 1300 души екипаж и пасажери, които били на борда на най-големия транспортен съд във флота на английската корона, умират 30.

Историята на „ Британик ” потегля от корабостроителницата „ Харланд и Волф ” в Белфаст. След потъването на „ Титаник ” компанията притежател „ Уайт остарял лайн ” укрепва в допълнение другите два първокласни лайнера „ Британик ” и „ Олимпик ”. Корпусът става двоен, укрепват се машинните отделения и котелните пространства и водонепроницаемите загради от шест стават 15. Увеличава се и броят на избавителните лодки. Със своите 48 158 тона и дължина 269 м корабът наподобява още по-голям и всесилен от „ Титаник ”. Предназначен е за гражданско корабоплаване, само че на 13 ноември 1915 година Адмиралтейството го реквизира и го трансформира в болница.

Пребоядисан в бяло, с големи червени кръстове и хоризонтално зелено райе, лайнерът получава и ново име ­ „ Кораб болница на Нейно Величество ”. Начело на командването е капитан Чарлс Бартлет.



След пет сполучливи курса до Близкия Изток и назад до Обединеното кралство, транспортирайки заболели и ранени, „ Британик ” отплава на последното си пътешестване от Саутхемптън за Лемнос в 14.23 ч. на 12 ноември 1916 година Пет дни всичко се движи в нормалния темп, само че на шестия нещата се обръщат. На 21 ноември сутринта корабът приближава гръцкия остров Киа.

В 8.12 ч. мощна детонация раздрусва „ Британик ”. По това време лекарите и медсестрите закусват в трапезарията, а капитанът е на мостика. Медиците се насочат към болничните пространства, а Бартлет заръчва да се затворят преградните стени за водата и изпраща сигнал за помощ. От мостика той вижда чудесно провалите - излиза наяве, че детонацията в дясната част на кораба е развалила водоустойчивите загради и четири отсека стремително се пълнят с вода.

Само две минути след гърмежа петото и шестото котелно помещение стартират евакуация. За минути ситуацията на кораба е същото, каквото при „ Титаник ” един час след конфликта с айсберга.

Капитан Бартлет вижда на три благи брега на остров Кеа и взема решение да предприеме последно обезверено изпитание ­ да приближи кораба до брега. В този миг екипажът му извършва заповедите категорично. Няколко стюарди обаче провокират суматоха и пробват да завладяват избавителните лодки. Така в 8.30 ч. стартират втурване на две лодки от поста на офицер Дейвид Лоус без негово позволение. Лодките обаче плясват мощно във водата, водовъртежът от витлата на кораба ги засмуква към машините и вместо избавление настъпва кървава баня.

Бартлет, виждайки, че водата нахлува по-бързо, когато „ Британик ” се движи, подрежда прекъсването на машините. Секунди преди третата избавителна лодка да стане на тресчици витлата стопират и хората са избавени.

В 8.35 ч. капитанът публично дава заповед на екипажа да спусне лодките. В 9.07 ч., единствено 55 минути след детонацията, „ Британик ” потъва. Ранените и моряците обаче към този момент са в лодките. Първа помощ им оказват гръцките риболовци от остров Кеа.

1999 година За първи път настоящ президент на Съединени американски щати прави публично посещаване в България.  Бил Клинтън идва в София по покана на президента Петър Стоянов.

Докато е у нас Клинтън благодари на няколко пъти на България за нейната поредна и твърда проамериканска позиция по време на войната против Югославия. На 22 ноември на протест пред Храм-паметник „ Св. Александър Невски ” двамата президенти насочат послания към българския народ. По време на визитата е подписана двустранна Декларация, с която се слага началото на връзки на стратегическо партньорство и съдействие.

Клинтът идва в България откакто в края на 1998 година е разгласен за почтен по две обвинявания, водещи до импийчмънт, повдигнати от Камарата на представителите: лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правораздаването. Обвиненията в лъжесвидетелстване са повдигнати по отношение на показанията на Клинтън за връзката му с Моника Люински, дадени по време на правосъдния развой за полов тормоз, стартират от някогашния щатски чиновник от Арканзас - Пола Джоунс.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР