1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един

...
1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един
Коментари Харесай

Каква заплата ни трябва, за да водим нормален живот?

1320 лв. е приходът, нужен за месечната прехрана на един работещ. За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лв.. Това демонстрират най-новите данни на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ за третото тримесечие на годината. Доходът за прехрана нараства с 4.1% спрямо второто тримесечие и с близо 20 % на годишна база, предаде БНР.

За едногодишен интервал са нужни 217 лева повече за един работещ човек и 391 лева повече за тричленно семейство. Заплатата за прехрана нараства с по-големи темпове. Това са чистите средства, които би трябвало да влязат в джоба на едно семейство, с цел да живее обикновено, уточни Димитров. По думите му огромна част от работещите българи не съумяват да получат нужния приход. Според специалистът от КНСБ Вили Иванова минималната работна заплата би трябвало да обезпечава заслужен стандарт на живот. „ Минималната работна заплата не може да покрие заплатата за прехрана. Това демонстрира, че следва обедняване на популацията “, означи Иванова, представена от novini.bg. Необходимият приход за храна е 497 лева за едно работещо лице. Това съставлява 37.7% от средствата. Нарастването е с 2.8% по отношение на предходното тримесечие и с 24.2% на годишна база.

Ускорено повишаване на цените на питателните артикули през последното тримесечие се регистрира при: мляко и млечни артикули с 11.7%; захар и захарни произведения с 4.5%; месо и месни артикули с 2.5%; яйца - 15.2%. Задържане на цените на тримесечна база се следи в групата на хляба и зърнените храни, които нарастват с 0.3% на тримесечна база, само че на годишна осатва висок - 28.2%, демонстрират още данни на КНСБ. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР