1300 тома книги получи като дарение Централната библиотека на Българската

...
1300 тома книги получи като дарение Централната библиотека на Българската
Коментари Харесай

Библиотеката на БАН получи дарение от над 1300 тома книги

1300 тома книги получи като подаяние Централната библиотека на Българската академия на науките. То беше признато от шефа й доктор Силвия Найденова, която акцентира, че началният фонд е бил построен въз основата на дарения, които 150 години по-късно не престават като процедура, съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ Даренията, които постъпват в библиотеката, са българския учен-етнолог Ася Попова, която е един доста прочут етнолог. Тя е работила в института за фолклор и етнология към Българска академия на науките. Получаваме към 1000 книги от нея. Издателството „ Захарий Стоянов “ подари над 350 тома книга на стойност 6000 лева Това са извънредно скъпи книги, тъй като са на български класици “, изясни Найденова и добави, че читателите имат достъп до над 2 млн. тома, с които разполага библиотеката. Абонатите имат достъп и до най-богатата цифрова сбирка в страната, която съдържа над 220 000 файла и над 4000 заглавия. Сред най-ценните екземпляри, които има библиотеката, са „ Неделник “ на Софроний Врачански от 1806 година, и Рибният буквар на Петър Берон.
Тодор Попов е правоприемник на Ася Попова и се е нагърбил със задачата да извърши наследството на вуйна си, която е поискала персоналната й библиотека да бъде дарена на Българска академия на науките. Той също е част то академията, само че работи като физик.
„ Тя е български и френски етнограф и обществен антрополог. Напуска България в далечната 1968 година и се открива в Париж. Там прави научна кариера. Става възпитаник на именития антрополог Клод Леви-Строс “, описа той и добави, че вуйна му е говорила суахили и е работила с африкански племена, по-късно работи в Амазония с диви племена, а по-късно се концентрира върху българския фолклор и преплитането на вяра с национални вярвания и по–специално за кръвната жертва- курбана.
„ Предстои издаване на нейни събрани съчинения във Франция, която е с работното заглавие „ Змеят от на 13-тата луна “. Досега има издадени две книги на френски. Едната проучва африкански игри и излиза при започване на 80-те години, има огромен триумф, тъй като се печата допълнително от 5000 броя. Другата книга-сборник излезе предходната година. Тя е алманах от взаимни работи с неин сътрудник от университета в Брюксел “, описа наследникът й и изясни, че издадените от нея книги са част от дарението.
Писателят Тодор Коруев, който съставлява другият донор - издателство „ Захарий Стоянов “, заяви, че те обичайно вършат дарения на библиотеки.
„ Издателството издава най-вече българска класика. В последните години ние издадохме доста скъпи исторически съчинения и сборници с книги от публицистиката на най-големите учени и учени “, изясни Коруев и сподели, че техният завет е „ Четете книгите, които ви подаряваме “.
Той акцентира, че за това подаяние са получили премия от Асоциацията на библиотеките за най-голямо подаяние, което е направило издателство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР