130 години от създаването на Библиотеката на Софийския университет Св.

...
130 години от създаването на Библиотеката на Софийския университет Св.
Коментари Харесай

Библиотеката на Софийския университет Св. Климент Охридски навърши 130 години

130 години от основаването на Библиотеката на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ бяха маркирани през днешния ден. Библиотеката е открита единствено дни след откриването на самия Университет - на 29 октомври 1888 година. Честването ще продължи и на следващия ден и е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Библиотеката на Софийския университет е втората по величина в страната след Националната. Тя има фонд от 2,620 млн. книги. Сред тях са и извънредно скъпи издания от 19 и 20 век, най-много научни монографии.
доцент Анна Ангелова, шеф на Университетската библиотека „ Св. Климент Охридски “: Около 24 000 студенти годишно са регистрирани като читатели, всеки чете, само че сякаш най- доста четат студентите адвокати и от филантропичните специалности, които са тясно свързани с книгата.
„ Сградата с лъвовете “, която всички познаваме, пък е открита през 1934 година и е по план на огромните български архитекти Васильов и Цолов. Днес ректорът проф. Анастас Герджиков означи значимостта на библиотекарската специалност.
проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “ : Гьоте, братя Грим, Хьолдерлин и даже Казанова, само че и доста други хора, най- огромните имена от този от този значим за международната просвета интервал като Лайбниц, Лесинг и Винкелман са били ваши сътрудници.  © Българска национална телевизия
Проф. Герджиков награди и две дългогодишни библиотекарки. Славка Шопова е историк по обучение, на 91 години. Общо 60 години работи в библиотеката, като 30 от тях - след пенсия.
Славка Шопова, библиотекар: Това беше най-хубавата специалност, аз в никакъв случай не съм съжалявала, че не съм работила по първата си компетентност, дори имаше един учител, който споделяше „ Това е магията на книгите, за това сте останала толкоз дълго в библиотеката “.
Годишнината се отбелязва и с галерия - неповторимата постройка на библиотеката през обектива на двама фотографи и с разлика повече от 80 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР