13-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм започна тази

...
13-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм започна тази
Коментари Харесай

Започна XIII Световен фестивал на анимационните филми във Варна

13-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм стартира довечера във Варна. Аниматори от 30 страни ще се борят за премиите на най-стария конгрес на анимационното кино. Директор на фестивала е известният наш режисьор и аниматор Анри Кулев, който е събрал звездно жури.

Варна

За 13-ти път Варна събира елита на анимационното изкуство. В конкурсната стратегия тази година влизат 130 заглавия - късометражни, пълнометражни, детски и студентски филми, както и 8 телевизионни сериала. Българските филми са 13. Подготвена е и богата извънконкурсна стратегия с разнородни лекции и семинари.

Ето какво още разкри за това издание шефът на фестивала Анри Кулев:
" Този фестивал го вършим за публиката и за загатна от онази първа Варна, където в залата имаше над 5 хиляди индивида. Даваме си сметка, че времето се е развило, че малкия екран е станала друга, че интернет..., че киното стои една крачка настрана, че да вкараш хора в залата е доста комплицирано нещо, само че все пак сме с вяра, че поддържаме едно доста отзивчиво и човешко изкуство – анимацията. Първите упования са варненската аудитория да влезе в залата, тъй като както всяка година тук е цвета на Световната анимация. Повече от хиляда кино лентата участваха в селекцията, 130 са в формалната стратегия. Международното жури е прелестно – имаме един притежател на " Оскар " – Петров, който с един текст на Хемингуей взе " Оскар ". Така че имаме всички предпоставки за едно доста положително осъществяване на фестивала.
Победителите от конкурсната стратегия ще бъдат оповестени на публична гала в неделя - 17 септември. А от 21:00 часа във Фестивалния и конгресен център ще бъдат показани филмите, приети за най-хубави в цялата история на анимацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР