13% от всичката потребявана у нас енергия (газ, електроенергия, топлинна

...
13% от всичката потребявана у нас енергия (газ, електроенергия, топлинна
Коментари Харесай

13% от цялата консумирана у нас енергия е в риск

13% от всичката потребявана у нас сила (газ, електрическа енергия, топлинна енергия) е в риск поради рецесията с съветския газ в Европейския съюз. Това слага България на седмо място измежду най-засегнатите страни, демонстрира разбор на Euler Hermes - водач в застраховането на търговски заеми на световно равнище и у нас. Близо 10% от крайното ползване на сила в Европейски Съюз е под въпрос, а най-проблематично е ситуацията в Унгария, Словакия и Чехия, надлежно с 33%, 26% и 24% на сила в риск. В Латвия и Германия равнището също e притеснително – над 20%.

В момента с нулев риск са единствено Австрия, Малта, Кипър, Хърватия, Дания, като обаче специалистите обръщат внимание, че при различен разбор, който включва бъдещо преразпределение на тежестта сред страните и актуализация на енергийни сделки сред прилежащи страни, обстановката може да се промени бързо. В подобен случай употребяваната сила под риск в България може да се усили от 13% на 18% и страната ни да се изкачи с едно място до Номер 6 измежду най-засегнатите в Европейски Съюз.

Според разбора на Euler Hermes вносът на газ от Русия образува 36% от всички доставки в Европейски Съюз. От януари 2021 година до януари 2022 година се следи близо 50% нарастване на цените на газа и 31% на електрическата енергия приблизително за Европейски Съюз, като се чака възходящата наклонност да продължи стабилно и до края на годината. Това може да докара до понижаване на крайното ползване на сила в Европейски Съюз с 8 до 10%.

Изчисленията на специалистите демонстрират, че сега Европа разполага с запаси, които ще стигнат до края на март. Търсенето на различни решения и изработването на антикризисен проект за идната зима обаче би трябвало да стартира още от в този момент. Според анализаторите на Euler Hermes той би трябвало да включва намирането на други възможности за импорт, увеличението на ВЕИ и други източници в енергийния микс с визия за понижаване на потреблението на природен газ и създаваната от него електрическа и топлинна сила. При най-тежкия сюжет се чака прекъсване на индустриални производства и приоритизиране на доставките за незаменими потребителски и обществени потребности.

„ Сега повече от всеки път Европа се нуждае от упорит проект и координирани дейности за застраховане на енергийната сигурност през идната зима. Възвръщането на енергийната самостоятелност ще изисква присъединяване на всички страни от Европейски Съюз в увеличението на ВЕИ мощностите на Стария континент с общо 1 EJ или почти 278 TWh годишно. Така за интервал от шест години може да бъде обезщетен вносът на съветски газ. Необходимите вложения за това се пресмятат на 170 милиарда евро годишно или към 1,3% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз. ”, се споделя в отчета на анализаторите от Euler Hermes.

Според прогностичния модел главната тежест в осъществяването на този проект ще падне върху Германия, от която се чака да вкарва в употреба всяка година ВЕИ мощности с потенциал от of 44 TWh (0,16 EJ). Това ще бъде подкрепено и от измененията във националното ВЕИ законодателство, които се възнамерява да бъдат признати през март. Другите страни, към които има съществени упования да допринесат в този развой, са Испания, Италия, Франция, Англия и Полша.

Прогностичното присъединяване на България е относително лимитирано с към 0,015 EJ годишно, които се чака да бъдат реализирани съвсем по равно от нови фотоволтаици и ветропаркове (с по 40%) и 20% от потребление на биогорива.

“В тази обстановка възобновимите енергийни източници са разновидността за реализиране на най-ниските вероятни енергийни цени, както и най-хубавата опция за застраховане на енергийната самостоятелност на Европейски Съюз ”, безапелационни са специалистите на Euler Hermes.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР