13 милиона души са засегнати след двете . България беше

...
13 милиона души са засегнати след двете . България беше
Коментари Харесай

Посланикът на Турция пред bTV: 13 милиона души са засегнати след двете земетресения


„ 13 милиона души са наранени след двете . България беше една от първите, откликнали на настояването за помощ “.

Това съобщи в предаването „ Тази заран “ посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок.

„ България изпрати избавителни екипи, само че и цялото българско общество се активизира, с цел да събира поддръжка за Турция и турския народ “, добави тя.

„ Турция има потребност от полеви лечебни заведения. Изпращаме и транспортираме потърпевши в други региони. 60 хиляди души работят на терен. 3 хиляди души са от задграничните екипи. Измеренията на земетресенията са големи “, изясни Айлин Секизкьок.

„ Загубихме доста обичани наши сътрудници и другари. Имаме сътрудник от посолството, чийто наследник почина. Болката ни е доста огромна, скръбта на ни е голяма. В момента има двама български жители, до които не можем да достигнем. Няма нов информация за тях. Надявам се да са живи и здрави и да достигнем до тях “, добави посланикът на Турция.

„ След земетресението през 1999 година беше въведен план за градско трансформиране, който е ориентиран към сигурността на постройките на цялата територия. Сградите, които не са устойчиви, би трябвало да бъдат срутени, а на тяхно място да се изградят нови. Сериозен прогрес е маркиран по този план. Продължават и акциите за повишение на осведомеността. Турция е готова за земетресение, само че не и за магнитуд 7,5 и 7,7 – това са две доста мощни трусове. Това не се е случвало преди “, акцентира Айлин Секизкьок.

„ Възстановяването на разрушенията и зарастването на раните ще има огромна стойност, само че ние ще се оправим. Искам да подчертая нещо. Има огромни акции за събиране на средства в цяла България. Тези, които желаят да окажат парична помощ, могат да го създадат през посолството на Турция, Главното мюфтийство, Българския червен кръст и разкритите от Движение за права и свободи пунктове. Благодаря на президента на България, на страната, държавното управление и всички длъжностни лица “, уточни посланикът на Турция в България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР