13 кандидати с интерес към АЕЦ „Белене“, 7 искат да

...
13 кандидати с интерес към АЕЦ „Белене“, 7 искат да
Коментари Харесай

Министър Петкова: Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“


13 претенденти с интерес към АЕЦ „ Белене “, 7 желаят да бъдат стратегически вложители. Проектът за АЕЦ „ Белене “ принадлежи към 3-то потомство най-често употребявани нуклеарни реактори по света, такива с вода под налягане. В реакторната установка се употребява реактор с вода под налягане с 4 циркулационни кръга. Очакванията са нуклеарната мощ да коства към 10 милиарда евро. Ще успее ли обаче този път „ Белене “ да се осъществя след дългите години отсрочване на плана. Строителството стартира по комунистическо време през 1987 година, планът е спрян през 1991 година от държавното управление на Димитър Попов, повода – страната е във банкрут. 2002 година по времето на Симеон Сакскобургготски се възражда концепцията за рестарт на „ Белене “. През 2008 година Сергей Станишев прави символичната втора копка на централата. През 2012 година държавното управление на Бойко Борисов приключва плана, откакто не се явява стратегически вложител. 2013 година за „ Белене “ е извършен референдум, който обаче се оказва недействителен, поради дребния брой гласувани. Третият рестарт на плана е с дата май тази година, когато в формален вестник на Европейски Съюз е оповестена процедурата за избор на стратегически вложител. Заявеният интерес към плана към този момент е реалност. Сега по тематиката ще приказваме със идващия ми специфичен посетител, може да се каже извънредно, след всичко това, което говорихме е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Добро утро, добре пристигнали при нас.

Теменужка Петкова: Добро утро, благодаря ви.

Водещ: 13 компании са подали заявление за присъединяване, това сериозен интерес ли е съгласно вас?

Теменужка Петкова: Да, съгласно мен това е в действителност сериозен интерес, вие знаете, че процедурата за избор на стратегически вложител беше създадена дълъг интервал от време. Ние доста обмисляхме какви тъкмо етапи и стадии би трябвало да съдържа тя, защото според решението на българския парламент този план би трябвало да се осъществя на държавен принцип, без даване на държавна гаранция, без даване на корпоративна гаранция и без подписване на дълготрайни контракти за електрически сила. Но с цел да бъде един подобен план вероятен всички тези предпоставки, във връзка с неговата стопански жизненост би трябвало да са налице. И това наложи в процедурата за избор на стратегически вложител да бъде дадена опция и на други компании, които биха желали да придобият и миноритарен дял и надлежно да сключат контракти за изкупуване на електрически сила. Тези 13 заявки включват претенденти във всяка една от тези спектърни процедури.

Водещ: Стратегическите вложители ли са тези, които на процедура ще строят „ Белене “?

Теменужка Петкова: Да, тъкмо по този начин стратегическите вложители или вложител са тези, които ще строят плана АЕЦ „ Белене “. По отношение на миноритарните участници и на искащите да сключат контракт за изкупуване на електрически сила, процедурата планува да бъде дадена опция избраните за стратегически вложители или за стратегически вложител, да води договаряния с всяка една от тези компании, които са декларирали този интерес до този миг. Т.е. изборът дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните притежатели на плановата компания и дали с тях ще бъдат включени контракти за изкупуване на сила в количествата, които тези претенденти са показали е въпрос на избор от страна на стратегическия вложител.

Водещ: Сред претендентите се появиха и български консорциуми, това изненада ли ви?

Теменужка Петкова: Честно казано ме изненада, тъй като ние не успяхме да създадем някаква сериозна акция, може би за жалост, измежду българския бизнес, измежду българските огромни потребители на електрическа сила, по тази причина беше изненада, само че мога да кажа – приятна изненада, тъй като въпреки всичко и българските компании дават избрани поръчки за присъединяване в този план.

Водещ: Какво знаем за тези компании и изобщо за тези консорциуми.

Теменужка Петкова: На този стадий мин е мъчно да дам някакви елементи за тези консорциуми, надлежно за фирмите, които вземат участие в тях. Има комисия, която е назначена с моя заповед, в тази комисия са включени специалисти от Българския енергиен холдинг, Националната електрическа компания, Министерство на енергетиката, Електроенергийният систематичен оператор. Те ще създадат разбор на всички поръчки, които до този миг са подадени от страна на претендентите за стратегически вложители и ще имаме повече информация в период до 90 дни.

Водещ: Кой стои зад тези компании, зад тези компании. Позаинтересувахте ли се, имате ли информация?

Теменужка Петкова: Както стана ясно, на 19 до края на деня постъпваха заявките. Всички тези документи, които са постъпили, те са надлежно запечатани и няма по какъв начин министърът да отговори тези документи. Комисията от през вчерашния ден стартира работа по разглеждане на обособените заявки.

Водещ: Кога да чакаме да завърши работата на комисията, т.е. към този момент да имаме в детайли разглеждане на самите предложения на претендентите?

Теменужка Петкова: Срокът за работа на комисия, във връзка с заявките и правенето на така наречен „ къса листа “ от евентуални претенденти за стратегически вложители в този план би трябвало да завърши в период до 90 дни. Т.е. в случай че в границите на тези 90 дни ние не успеем да се оправим с тази с цел да, може би ще бъде продължен периода, само че аз считам, че специалистите ще се оправят може би и малко по-рано. Така че 90 дни е срокът, който според процедурата е очакван за този вид обзор на документите. Тук е значимо може би да създадем едно конкретизиране, че това не са офертите, това са заявките за присъединяване в процедурата, по-късно, откакто бъде направена къса листа на база на този разбор, койот ще бъде изработен от съответните специалисти, ще бъде направена къса листа, в която ще бъдат избрани претендентите за стратегически вложители, с които ние бихме желали да водим договаряния. Тази къса листа, надлежно, фирмите, които са включени в нея, ще бъде отправена покана до тях, да подадат обвързваща оферта. И в границите на тази обвързваща оферта след нейонното подаване, стартират и същинските договаряния във връзка с избора.

Водещ: Четохте евентуално медийните разбори и мнения, през днешния ден на първа страница на в. „ 24 часа “ се разясняваше и името на предприемача Христо Ковачки, че той стои зад част от компаниите, които са включени в този консорциум?

Теменужка Петкова: П роцедурата беше отворена, свободна за кандидатстване от всички вероятни заинтригувани страни, заинтригувани лица, само че аз считам, че главният акцент по-скоро би трябвало да бъде върху това, че в процедурата дадоха поръчка за присъединяване компании, които се дефинират като международни водачи в региона на нуклеарната енергетика.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР