127 050 безработни над 50-годишна възраст са започнали работа в

...
127 050 безработни над 50-годишна възраст са започнали работа в
Коментари Харесай

Стартиралите работа хора над 50-години точно преди пандемията са колкото жителите на Русе

127 050 безработни над 50-годишна възраст са почнали работа в действителната стопанска система през 2019 и 2020 година - т.е. това е град с размерите на Русе и Стара Загора. Това демонстрират данните в Отчета за осъществяване на Националната тактика за деен живот на възрастните хора за същия интервал, който беше утвърден от служебното държавно управление на постоянно съвещание.

Документът показва главните демографски трендове, провокации и подхванати дейности от страна на виновните институции за поощряване на дейния живот на възрастните хора и в отговор на застаряването на популацията. В него се регистрират резултатите от заложените ограничения за обезпечаване на възрастните хора на по-добър достъп до пазара на труда, здравни услуги и учене през целия живот, както и за ограничение на бедността.
 Цел: След единствено 9 години - съвсем 8 от 10 българи би трябвало да имат работа Цел: След единствено 9 години - съвсем 8 от 10 българи би трябвало да имат работа
Заетостта в България да се усили до 78,2% от популацията сред 20 и 64 години, а безработицата да не надвишава 4%. Това са част от це...

Отчетените действия са свързани и с насърчаването на заетостта и присъединяване на възрастните хора в обществото, както и със основаването на благоприятни условия и удобна среда за техния независим и деен живот на национално и районно равнище.

По Национална стратегия " Помощ за пенсиониране " за обезпечаване на поддръжка на безработни над 58-годишна възраст да придобият нужния за пенсиониране застрахователен стаж, работа са почнали 868 души. По стратегия " Асистенти на хора с увреждания " е обезпечена претовареност на 914 безработни над 50-годишна възраст. Работни места за тази възрастова група са обезпечени и по други стратегии.

Данните в доклада демонстрират, че през интервала 2019-2020 година най-значимата демографска наклонност е процесът на застаряване. По данни на Национален статистически институт в края на 2020 година хората на 65 и повече навършени години са 1 504 048, или 21.8% от популацията на страната. В съпоставяне с 2019 година, делът на популацията в тази възрастова група нараства с 0.2 процентни пункта.

Процесът на застаряване е по-силно изразен измежду дамите, в сравнение с измежду мъжете. Относителният дял на дамите на възраст над 65 години е 25.3%, а на мъжете - 17.9%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност измежду мъжете и като разследване от нея - на по-ниската междинна дълготрайност на живота при тях.
 Сачева: Около 160 000 младежи нито учат, нито работят, търсим благоприятни условия за тях Сачева: Около 160 000 младежи нито учат, нито работят, търсим благоприятни условия за тях
„ Важно е да създадем карта, с която да идентифицираме към 160 000 младежи, които нито учат, нито работят. За задачата ще употребявам...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР