125 млн. лева, остатък от т.нар. украинската помощ, ще получат

...
125 млн. лева, остатък от т.нар. украинската помощ, ще получат
Коментари Харесай

Не си ли получим обещаните пари, ноември изкарваме тракторите!

125 млн. лв., излишък от така наречен " украинската помощ ", ще получат земеделците до края на ноември. През седмицата браншът получи това увещание от финансовия министър Людмила Петкова. След срещата земеделците анулираха протестната подготвеност. 

Оказва се обаче, че от сектора не са напълно удовлетворени. Според ръководителя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова виновност за създалата се обстановка има Народното събрание: " Това, което беше написано февруари месец, не беше за няколко транша на втория транш, само че би трябвало да си дадем ясна сметка кой е отговорен за обстановката, в която попаднахме, и това е Народното събрание, което не гласоподава актуализация на бюджета. Още през февруари месец ние знаехме, че би трябвало да бъде гласувана такава актуализация, в случай че желаеме този транш да бъде изплатен. В последна сметка, тома беше решени и на кабинета по това време ".

Вече получените 200 милиона лв. земеделците ще употребяват за задръстване на дупки: " Така както в държавния бюджет има голяма дупка, по този начин и в бюджетите на всеки един аграрни производител има голяма дупка. Тя е поради приходите, които имаме тази година и ниските добиви. Ще се опитаме да изплатим насъбрани отговорности към наши снабдители за миналата стопанска година. Далеч сме от момента, в който чисто финансово ще стъпим на краката си. Трудно е тези финансови средства ще стигнат до идващите 125 милиона ".

" Ако остатъка от " украинската помощ " не бъде изплатена по този начин, както е контрактувано – до края на ноември, земеделците още веднъж ще излязат на митинг ", предизвести Радостина Жекова.

" Надявам се да бъдат изплатени в точния момент, тъй като ноември месец доста елементарно ще бъдат изкарани тракторите. Тоест, хората, които съставляват страната, би трябвало да се научат, че когато поемаш едно обвързване към един бранш, то би трябвало да бъде изпълнявано – без да злоупотребяваш с търпението и с невъзможността, в която е изпаднал този бранш ".  

Състоянието на земеделския сектор сега е извънредно мъчно, разяснява още Радостина Жекова. Необходими са законодателни промени, дългосрочност и предвидимост, добави ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР