12345 Виждането на Renault за луксозната лимузина на бъдещето 12345

...
12345 Виждането на Renault за луксозната лимузина на бъдещето 12345
Коментари Харесай

Автосалон Париж 2018: Салонът на отсъстващите

12345
Виждането на Renault за първокласната лимузина на бъдещето

12345
Първият електрически Mercedes

© Георги Пауновски 12345
Това е първият модел единствено на ток на Audi

12345
Един от шестте показани модела от китайците от GAC на автосалона

12345
Лимузината на виетнамците от Vinfast

Още по тематиката
Пълен напред към електрическите автомобили

Nissan демонстрираха първообраз, който чете мислите на лидера
30 мар 2018
Автономните коли са към този момент тук

Като проблем се обрисува взаимоотношението сред колите с водачи и тези без
6 окт 2017 Текстът е част от специфичното издание на " Капитал " Капитал Авто.

Всеки автосалон е мотив за разбор накъде върви автомобилната промишленост. Изложението в Париж, което се организира от 4 до 14 октомври, не прави изключение. Основният извод от него е, че значимостта на сходни събития става все по-малка, а изгодата - все по-спорна.

Тази година, точно на 120-годишния празник на ревюто в Париж, то ще се запомни не толкоз с показаните нови модели, колкото с отсъстващите автомобилни компании. Само по-известните бяха 16, измежду които колоси като Volkswagen, Ford, Fiat и Opel. От всеобщите марки липсваха още Mazda, Nissan, Mitsubishi, Jeep, Subaru и Volvo. Любителите на скъпите коли не видяха модели на Bentley, McLaren и Rolls-Royce, до момента в който Aston Martin се показа с дребна повърхност, забутана в един ъгъл, освен това от парижкия си дилър.

Любопитна детайлност е, че Fiat и Jeep за пръв път изпускат автосалон, само че от фирмите разясняват, че в бъдеще все по-често ще се въздържат от присъединяване.

Аргументите на другите компании значително за сходни – неналичието на нови модели, високите разноски за присъединяване, както и желанието да провеждат представянията на новите си модели по собствен личен календар. Крайният резултат от тази политика в Париж беше заемане на площите в едвам три зали при всекидневно пет, освен това с много въздух сред щандовете.

Идат виетнамските коли

Положението ненапълно избавиха два дебютанта в Париж – виетнамската VinFast и китайската GAC Motor. За виетнамците това е първи опит да създадат конвертируем авто артикул, само че с частно финансиране, поддръжка от страната и контракти за покупка на технологии от концерни като BMW, може и да им се получи. За момента VinFast демонстрираха много прилични прототипи на средноразмерен кросоувър и седан, в които материалите и технологиите наподобяват на равнище.

Що се отнася до GAC Motor, те имат съществени обичаи и опит на локалния пазар, а интернационалната им агресия към този момент мина през страните от Близкия изток, Азия, Африка и Южна Америка. Гамата на държавния китайски тръст, учреден пред 10 години, който от 2013 година се листва на борсата в Шанхай, е респектираща, като включва три кросоувъра, измежду които и един електрически, един седан и миниван. Дизайнът на час от колите е сложен за разбиране в Европа, само че качеството на материалите, лукса и свързаността на колите респектират.

Така или другояче обаче не на всеки автосалон ще има амбициозни дебютанти, а разлюбването на този метод за разпространение на колите ще продължи, като все по-рядко на едно място ще се виждат всички огромни марки. Така да вземем за пример Mercedes, BMW и Audi към този момент оповестиха, че няма да са измежду фирмите в Детройт през януари, до момента в който Ford и Volvo ще пропуснат ревюто в Женева през март.

Електрическото бъдеще наподобява неизбежно

Ако погледнем към експонатите на присъстващите компании и министър председателите, прави усещане, че електрификацията на колите продължава. На процедура на съвсем всеки щанд можеше да се види, в случай че не чист електрически автомобил, най-малко хибрид. За това има най-малко две аргументи. От една страна, търсенето на сходни модели пораства, изключително в Китай, и ще продължи да пораства.

През предходната година в целия свят електрическите автомобили са били 3.1 млн., като растежът в продажбите е 57%. За момента 2.3 млн. от тези коли са в Китай.

С намаляването на цената електрическите автомобили ще станат и по-масови. Очакванията са до 2030 година колите на ток в света да са сред 125 и 220 млн., като на всеки 3-4 години до тогава да има удвояване на търсенето. Според други прогнози към 2025 година производството на коли на ток ще е по-изгодно от това на такива с мотор с вътрешно горене.

Другата причина за навлизането на електрическите автомобили и хибридите в гамата на всеки производител са все по-ниските междинни равнища на нездравословни излъчвания, които всички модели би трябвало да покрият. Към 2030 година те би трябвало да паднат с към 45% по отношение на сегашните равнища, което единствено с усъвършенствания в дизелите и бензините няма по какъв начин да стане.

Комбинацията от тези два фактора карат анализаторите да считат, че през 2030 година 40% от продажбите на коли в Европа ще са на такива на ток при под 1 на 100 в този момент. При това състояние е ясно, че никой не може да си разреши да отсъства от този пазар.

Audi и Mercedes с първи електрички

Изложението в Париж ще се запомни с лансирането на първия модел напълно на ток от Mercedes, като той е позициониран в сегмента на средноразмерните кросоувъри. Моделът EQC се отличава с динамичност, деловитост и сериозен пробег. Мощността на дългия 4.76 м кросоувър е 408 конски сили, има двойно предаване и се изстрелва от място до 100 км/ч за 5.1 секунди. С един заряд EQC изминава до 450 километра.

При представянето на модела шефът на Daimler Дитеч Цетче разгласи, че се задава цяло ново семейство електрически мерцедеси. Дъщерната компания на Daimler – Smart, пък има упоритостта да мигрира към напълно електрически бранд.

Първото Audi с електрическо задвижване също към този момент е реалност, като и тук приказваме за сродноразмерен кросоувър (4.90 метра дължина). Моделът е-tron, както и Mercedes EQC, се задвижва от два електромотора, общата мощ е 408 конски сили, а предаването е двойно. От място до 100 км/ч електрическото Audi се форсира за 5.5 секунди. С един заряд на батерията изминава 400 километра. Минималният багажен размер е респектиращите 600 литра. Очакваната цена е към 82 хиляди евро.

BMW, които имат напълно електрически модел от 2013 година, пък за трети път усилиха потенциала на батерията, с която може да се поръча i3. Последната разполага със 120 амперчаса, като подсигурява изминаването на до 260 километра, или с 60 км повече от базовите батерии.

Renault и Citroen имат амбициозни електрически проекти

Citroen също съобщи упоритостите си да яхне вълната на известността на електричките, като показа зареждащия се от контакта хибрид C5 Aircross Hybrid Concept. Лансирането на модела, което се чака през 2020 година, е част от тактиката на марката до 2023 да предложи 80% електрифициране на гамата си. Плановете са след C5 Aircross Hybrid всички нови модели на Citrоen, които ще бъдат стартирани, да имат и електрическа версия.

Компаниите с електрически обичаи също не изневериха на себе си и в Париж демонстрираха сходни новости. KIA показва Rio напълно на ток, а Renault разгласи проектите си да стартира да създава в Китай наличен градски модел с не изключително огромен пробег.

На автосалона в Париж Renault сподели и следващия си самостоятелен електромобил. Моделът EZ-Ultimo демонстрира визията на компанията за първокласното транспортно средство на бъдещето.

Renault показва и самостоятелните електрически коли за куриерски услуги Ez-Pro, като концепцията е единствено в един водещ автомобил да има човек, който да координира и наглежда работата, а цялата активност по разнасянето да става автоматизирано. Пред пратеника на " Капитал " Гийом Еран, който дава отговор в Renault за програмата за роботизираните коли, сподели, че първите сходни модели ще са подготвени за серийно произвеждане през 2022 година Неговите упования са до този интервал да е готово и законодателството, което контролира използването на сходни самостоятелни транспортни средства.

Премиерите

Audi A1
Audi A4 facelift
Audi e-tron

BMW 3 Series
BMW X5
BMW Z4

Citroen C5 Aicross SUV
Citroen C5 Aicross SUV Hybrid Concept

DS 3 Crossback
DS 7 Crossback PHEV

Ferrari Monza SP1 concept и SP2 concept

Hyundai i30 Fastback N

Kia Ceed GT
Kia Proceed

Lexus RC
Lexus LC Limited Edition

Mercedes A-Class седан
Mercedes GLE
Mercedes B-Class
Mercedes EQC
Mercedes-AMG A 35

Peugeot e-LEGEND концепт
Peugeot 508 SW и PHEV

Porsche Macan facelift

Renault Kadjar facelift

SEAT Tarraco

Skoda Kodiaq RS
Skoda Vision RS concept

Toyota RAV4 Hybrid
Toyota Camry Hybrid
Toyota CorollaИзданието се популяризира с вестник " Капитал " в интервала 12-18 октомври. Пакетна цена 4 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР