1234 CheckPoint Cardio © Chivas Venture 1234 Nasekomo © Chivas

...
1234 CheckPoint Cardio © Chivas Venture 1234 Nasekomo © Chivas
Коментари Харесай

Кои са българските финалисти в състезанието за социални предприемачи Chivas Venture

1234
CheckPoint Cardio

© Chivas Venture 1234
Nasekomo

© Chivas Venture 1234
Jamba

© Chivas Venture 1234
Agnon

© Chivas Venture Още по тематиката
Бъди сценарист във кино лентата на бъдещето

Където общественият бизнесмен ще има основна роля средата и оставяне на диря в бъдещето
20 окт 2017
Предприемачи със обществени бизнеси могат още веднъж да вземат участие в Chivas Venture

Общият награден фонд е 1 млн. $, а крайният период за кандидатстване e 30 октомври
7 сеп 2017 Четири български започващи компании са финалистите в националния кръг от интернационалния конкурс за обществени бизнес хрумвания Chivas Venture с общ награден фонд от 1 млн. $. Състезанието на уиски марката Chivas Regal се провежда за четвърта поредна година и цели да отличи перспективните бизнеси на бизнесмени от общо 29 страни, които работят в интерес на обществото и усъвършенстват живота на хората.

Кой прави оценка плановете

Победителят от българския край на Chivas Venture ще бъде излъчен на 12 януари и ще има опция да показа страната на огромния интернационален край през лятото. В състава на българското жури тази година влизат обществен бизнесмен Боян Бенев, Галя Прокопиева - изпълнителен шеф на " Икономедиа " (компанията, издател на " Капитал " - бел. ред.), Манол Пейков, притежател на издателска къща " Жанет 45 ", изпълнителният шеф на " Нетинфо " Христо Христов, Станислав Сираков от фонда за рискови вложения LAUNCHub и Елена Маринова, президент и съучастник в " Мусала софт ". Журито избра четирите започващи компании финалисти измежду общо 53 подадени кандидатури.

Финалистите в конкуренцията

Стартиращата компания CheckPoint Cardio създава система за онлайн наблюдаване на сърдечните индикатори на пациенти, незабавна реакция, предварителна защита и диагностика в
действително време. Умни устройства се прикрепят към пациентите и изпращат събраните данни за положението им на лекуващите ги лекари. Информацията включва пулс, дишане, позиция на тялото, температура и други Телемедицинската система на компанията CheckPoint Cardio се развива към този момент от 3 години и досега е прегледала над 36 хиляди индивида, като следва да бъде интегрирана и редица непознати страни, измежду които Австрия Германия, Франция, Русия и Гърция.

Финалист в конкуренцията е и компанията Nesekomo , която посредством новаторска технология трансформира органичните боклуци в храна за ларви на инсекти, които в следствие се трансформират в различен източник на протеини за животни, за които са натурален хранителен запас. Новосъздадената биомаса може да служи като сурогат на соята и рибните протеини при рибите, пилетата, прасетата и други животни. Към момента фокус на компанията е да заместят обичайна храна на рибите в Югоизточна Европа с техните артикули.

Стартъпът Jamba основава онлайн платформа, която предлага образование и намира претовареност на хора с увреждания. Тя дава опция на претендентите да основат личен профил гратис, като разгласяват свое CV, само че в допълнение опишат и какви са техните усложнения и проблеми, до момента в който аплайват за работа, както и в каква сфера желаят да се развиват. Компаниите от своя страна, които търсят да наемат личен състав, също могат да разгласяват своите разгласи за работа на уеб страницата на платформата. В допълнение Jamba предлага онлайн и офлайн модул за образования и предварителна подготовка на претендентите. От началото на предходната година посредством платформата работа са намерили над 40 претенденти.

Българската започваща компания финалист в локалното надпревари Agnon създава високоефективна и икономична ракетна печка на твърдо гориво " Гамера ", която е подобаваща за отопление както на битови, по този начин и на публични пространства. Иновативната печка топли повече в сравнение с елементарната, консумирайки три пъти по-малко количество дърва, като в същото време отделя и доста по-малко твърди частици, които нормално са главен замърсител на въздуха през зимата.

Предишното издание

В третото издание на състезанието Chivas Venture за локален финалист беше определена започващата компания Sea Harmony, която създава отвесни ферми за миди, възстановяващи екологичния баланс в крайбрежните води, и спомага за населването на така наречен мъртви зони. На интернационалния край на конкуренцията през 2017 година победител стана стартъпът от Тайланд Siam Organic, който цели да даде достъп на дребни фермери до световния пазар на био артикули, предоставяйки им специфични оризови семена и обучавайки ги на био земеделие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР