123 © Benoit Tessier 123 © Benoit Tessier 123 ©

...
123 © Benoit Tessier 123 © Benoit Tessier 123 ©
Коментари Харесай

Франция обмисля извънредно положение сред нощ на безредици в Париж

123 © Benoit Tessier 123 © Benoit Tessier 123 © Stephane Mahe Още по тематиката
Пропастта сред Елисейския замък и французите

Протестите против увеличението на налога върху горивата са следващ удар по Макрон, който е със спадащ рейтинг и на прага на европейски избори
30 ное 2018
Французите са ядосани от повишаването на горивата

Причината е повишение на акциза с няколко цента на литър поради ограниченията против нездравословните излъчвания
5 ное 2018 След миналата нощ на ескалация на напрежението и серия от вандалски прояви около митингите на така наречен " жълти жилетки " във Франция, управляващите в страаната дават знак, че е допустимо въвеждането на изключително състояние, предават международните организации. Премиерът Едуар Филип към този момент анулира присъединяване си в започващата в Полша конференция за климатичните промени. Предстои среща сред него, прибиращия се от форума Г-20 в Аржентина френски президент Емануел Макрон и представители на службите за сигурност.

Тежка нощ на вълнения

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Започналият преди две седмици митинг против покачването на налог върху горивата, който ще докара до тяхното повишаване, и станал прочут като похода на " жълтите жилетки ", тъй като протестиращите носят светлоотразителни шофьорски жилетки, в събота докара до съществени безредици. Във френската столица Париж бяха опожарявани паркирани по улиците коли, бяха изпочупени витрини на магазини, заведения и разнообразни здания на държавни институции, а Триумфалната арка бе надраскана с графити. По данни на Агенция Франс Прес през вчерашния ден и нощта против неделя са били ранени 133 души, в това число 23-ма от силите за сигурност, а 412 са били задържани.

Кризисна среща

След тежката нощ в столицата, в неделя стана ясно, че е свикана спешна среща в късния следобяд сред президента Емануел Макрон, който към този момент пътува към Франция след присъединяване си на форума на страните от Г-20 в Аржентина, представители на силите за сигурност и премиера Едуар Филип, който по-рано денем анулира визитата си в полския град Катовице.

Пред радио " Европа 1 " държавният представител Бенжамен Гриво разяснява, че ще се разисква какви ограничения да бъдат взети, с цел да не се стига до такива произшествия. Няколко полицейски профсъюза към този момент приканиха да бъде въведено изключително състояние, а самият Гриво в коментар на това предложение заяви, че президентът, министър председателят и вътрешният министър Кристоф Кастанер ще обсъдят всички варианти, с които разполагат, и че изключителното състояние е измежду разновидностите. Агенция Франс Прес пък цитира министър Кастанер, който не изключи изключително състояние с думите " нищо за мен не е табу, подготвен да съм да проуча всичко ".

Агенция Франс Прес оповестява още, че малко преди да отпътува от Аржентина за Париж Емануел Макрон е коментирал, че " в никакъв случай няма да одобри принуждение " и че няма причина, която може да оправдае офанзивите против управляващите, вредите за бизнеса, застрашаването на минувачи и публицисти и оскверняването на Триумфалната арка.

Протестите на " жълтите жилетки " във Франция започнаха преди две седмици откакто бе разгласен проект за покачване на налозите върху дизеловото гориво, а след това прерастнаха в опозиционен фронт против президента Макрон, разяснява Агенция Франс Прес. Според организацията президентът е изправен пред алтернатива по какъв начин да реагира на " жълтите жилетки ", в това число и поради обстоятелството, че това е придвижване без официални водачи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР