120 факли за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание горяха в

...
120 факли за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание горяха в
Коментари Харесай

120 факли за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград

120 факли за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание горяха в Благоевград в памет на героите, отдали живота си в името на свободата на България.

Във възпоменателното шествие, в навечерието от експлоадирането на въстанието, присъединяване взеха кметът на Благоевград Илко Стоянов, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, регионалният шеф Мария Димова, представители на институции, общественици и жители.

10-метрово знаме на Р България предвождаше процесията, която потегли от пл. „ Македония “, продължи към пл. „ Георги Измирлиев “, Градската градина, ул. „ Тодор Александров “, кв. „ Вароша “ и стигна още веднъж до пл. „ Македония “. В знак на благодарност бяха положени цветя пред всеки монумент, обвързван с историята на Илинденско-Преображенското въстание.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов прикани да пазим историята чиста и неопетнена, като напомни моменти от славните подвизи на предците ни отпреди 120 години.
„ Днес, на 2 август, сме длъжни да си спомним епичните подвизи, да сведем глава и да отдадем заслужена респект към илинденци и преображенци за осъзнатата им всеотдайност в името на свободата. Да помълчим с горест в сърцата за хилядите пречупени ориси на прокудени от домовете фамилии, за почернените майки, за прекършените фантазии на младите им синове “, сподели в част от словото си кметът Илко Стоянов.

Честването във връзка годишнината продължи с полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев.
Непосредствено преди този момент беше отслужена панихида в благоевградския храм „ Въведение Богородично “.

Междувременно още няколко събития белязаха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.
Бяха открити две изложения, разказващи за героизма на светлите персони, взели участие в едно от най-значимите събития в българската история. Жители и посетители на Благоевград имаха опция да се допрян до славни моменти от родното минало посредством историческата реконструкция-спектакъл под надпис „ Илинденски камбани “.

Тони Маскръчка
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР