12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще се проведе днес

...
12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще се проведе днес
Коментари Харесай

В С.Македония пишат нови учебници по история


12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще се организира през днешния ден в Министерството на външните работи. Тя ще протече онлайн.

„ Ще стартираме тази среща с нашите бележки по повод времето и епохата на цар Самуил и неговата страна и нашето очакване е, че ще се придържаме към към този момент постигнатото. Още февруари 2019 година постигнахме единодушие в взаимната комисия във връзка с цар Симеон като държател на българска страна. Това единодушие беше доказано от държавните управления на двете страни “, разясни пред Българска национална телевизия доцент Наум Кайчев, член на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и просветителните въпроси.

Той добави, че в Република Северна Македония се трансформира образователната система, пишат се и нови учебници.

„ Забележките, идват освен от България , а и от Гърция, както и от албанската общественост в Република Северна Македония. Но работата на нашата комисия визира на първо място връзките сред България и Република Северна Македония в исторически проект “, сподели доцент Кайчев.

Няма различен път, с изключение на да се одобри рационалното мислене и придържане към духа на изворите, на международната историография. Само по този начин можем да вървим напред, безапелационен е доцент Кайчев.

Нашата комисия е експертна, не политическа. И няма аргументи да стопира нейната активност и не чакаме такова деяние от тяхна страна, добави още той. Като акцентира, че е контрактувано през актуалната година да се проведат пет съвещания на комисията, първото от което е през днешния ден и на следващия ден.

Той изрази опасения, че политици от Република Северна Македония се намесват в работата на комисията.

„ Преди няколко дни президентът Стево Пендаровски си разреши в едно изявление да споделя какво би трябвало да прави нашата комисия и какъв е нейният мандат. Важно е какво написа в контракта сред двете страни “, сподели още доцент Наум Кайчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР