12 Председателят на управителния съвет (УС) на АПИ Георги Терзийски

...
12 Председателят на управителния съвет (УС) на АПИ Георги Терзийски
Коментари Харесай

Държавата вече отговаря за тол системата и трябва да я оперира сама

12
Председателят на управителния съвет (УС) на АПИ Георги Терзийски (вдясно) одобри алегоричен ключ за тол системата от изпълнителния шеф на " Капш Трафик Солюшънс " ДЗЗД Михаел Вебер.

© Цветелина Белутова 12 © Цветелина Белутова Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) към този момент е оператор на тол системата. На 16 август Георги Терзийски одобри системата алегорично от Михаел Вебер, представителят на компанията реализатор Kapsch и шеф на " Капш телематик технолоджис България ". Сега Националното тол ръководство (НТУ) - звеното, основано особено да оперира електронната винетка и тола, би трябвало да тества софтуера. Тази крачка демонстрира някакъв прогрес по построяването на системата, само че въпросите за нея не престават да са доста повече от отговорите.

Както Олег Асенов, до неотдавна началник на Научно-техническо управление, а в този момент член на управителния съвет на АПИ, посочи пред публицисти в петък, в този момент системата минава от стадий " тестване " в стадий " разработка ". Тепърва ще се взема решение кой да е обсега на пътната мрежа, който се таксува, както и самите цени. Чак тогава, а и когато бъдат довършени всички детайли от заданието, системата ще може да стартира да събира пари - така наречен комерсиална употреба.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки че съгласно анекса, който Kapsch подписа през септември 2018г., комерсиалната употреба на тол системата трябваше да стартира от 15 август 2019г., този проект отпадна, защото поради неприятното обмисляне осъществяването на заданието закъсня.

В отговор на въпрос на публицисти, Асенов съобщи, че не желае да се ангажира със периоди по кое време системата ще проработи и ще стартира да събира пари и цитира единствено крайната дата, заложена с последните промени в Закона за пътищата - 1 март 2020г. Реално остава половин година за осъществяването на основни задания.

Какво са предали Kapsch

Единият основен детайл на тол системата е софтуерът, а другият - контролните точки или така наречен рамки из страната, които засичат транспортните средства. Те се построяват от подизпълнителя на Kapsch, " Ита Инженеринг ", които ремонтират и тол ръководството.

" До момента са преоборудвани 100 съществуващи рамки по пътищата и са издигнати 100 нови. Всяка портална рамка разполага с лазерен скенер и камери ", сподели Вебер. Освен тези 200 рамки, остава да се преоборудват още 95 остарели. Според спомагателното съглашение срокът за преоборудване на 95 точки е 9 февруари 2020г.вместо до август 2019г., което беше остарелия период.

Вебер съобщи, че би трябвало да се конфигурират и още датчици за претегляне на тежестта по някои рамки, само че не сподели какъв брой тъкмо. " Всичко останало - data центрове, транспортни средства, терминали, програмен продукт са предадени ", сподели Вебер на конференцията.

Кой държи отговорността към този момент

С предаването на системата в петък и подписването на двустранен протокол пътната организация приема, че Kapsch са изпълнили огромна част от отговорностите си и стартира да носи отговорност за системата. Изпълнителят ще продължи да има обаче отговорности по контракт - две години гаранция на контролните точки от предаването на последните - т.е. до към феввуари 2022г., а за поддържането на системата - отново две години от последния приемо-предавателен протокол.

АПИ и в частност - Научно-техническо управление в този момент би трябвало да оперира механически системата и би трябвало чиновниците да са подготвени. Тепърва ще стане ясно дали този път ще е сполучливо или отново ще има неточности и безпорядък като при старта на електронните винетки при започване на 2019г. Остават значимите решения

В последните месеци зам.-регионалният министър Николай Нанков и Олег Асенов поеха ангажимент, че от 16 август ще стартира тестването и събирането на данни от пътуващите тежкотоварни коли, с цел да се вземе осведомено решение за обсега и цените (въпреки че това по принцип трябваше да е първата стъпка в цялата промяна, а не последната, защото техническото задание зависи и от размера на включената пътна мрежа).

Това означаваше камионите да стартират да подават информация за придвижването си посредством GPS-и или бордови устройства занапред. Това обаче няма по какъв начин да се случи скоро, защото занапред националните снабдители на услуги ще се свързват с тол системата най-рано през септември, по информация на " Капитал ", и чак тогава камионите ще стартират да подават данни.

Oлег Асенов изясни пред публицисти, че тримата снабдители с контракти - " Интелигентни трафик системи ", " Телетол " и " Конкорд Смарт Инфраструктура " (а и в случай че четвъртия " Иком " също подпише междувременно) ще бъдат поканени да се свържат със ситемата дружно и при еднакъв старт. Информацията ще се събира известно несигурно време, след това ще се проучва и след това ще се вземе политическо решение за това какъв брой ще таксува толът. Ако този развой не е единствено фиктивен и в действителност има за цел да реализира резултати, той ще отнеме доста време и старания и институциите ще са притиснати да го завършат в рамите на 4-5 месеца, с цел да пуснат системата в законовия период.

По време на консултативни препоръки с превозвачите по време на лятото стана ясно, че обсегът се редуцира на половина и става 6 хиляди км., като цените също паднаха. Засега тези величини подлежат на коментар, посочи Асенов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР