12 Председателят на съвета на директорите на Софарма Огнян Донев

...
12 Председателят на съвета на директорите на Софарма Огнян Донев
Коментари Харесай

"Софарма" увеличи дела си в лекарствения бизнес в Молдова

12
Председателят на съвета на шефовете на " Софарма " Огнян Донев (вляво) и Негово превъзходителство Евгени Стойчев, дипломат на България в Молдова, откриха новото оборудване.

© Софарма 12
Складът на фармацевтичната компания е на повърхност над 5000 кв. м. и в него работят 75 нови чиновници.

© Софарма Българската фармацевтична компания " Софарма " е нараснала каузи си в дистрибутора на медикаменти в Молдова – РАП Фарма Интернешънъл и по този начин се е наредила измежду най-големите вложители в Кишинев, излиза наяве от известие на компанията до Българска фондова борса. През 2017 година " Софарма " закупи 51% от капитала на компанията, а на 13 ноември тази година е изкупила още 29% и сега делът й доближава 80% от акциите на молдовското сдружение. " Софарма " е построила нов склад и административен корпус на постройката си в Кишинев с повърхност от над 5000 кв. м., който беше открит през предходната седмица.

В отговор на въпрос на " Капитал " от " Софарма " оповестиха, че цената на вложенията в капитала на РАП Фарма Интернешънъл и финансовите вложения са на обща стойност от 7.180 млн. лева след последната договорка.
Фармацевтичната компания има недиректно и още една значима за стопанската система на Молдова договорка през 2019 година През март " Доверие Обединен Холдинг ", в който " Софарма " е най-големият акционер с дял от близо 30%, купи на търг в началото 63.89% от капитала на втората по величина банка в Кишинев – Moldindconbank, а след няколко месеца и миноритарния пакет от 13%, като общата стойност на двете покупко-продажби за 77.62% от акциите на кредитната институция е близо 100 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кишинев и лекарственият бизнес

Молдова е един от обичайните пазари на " Софарма " и към деветмесечието на 2019 година е на 11-то място по доходи от продажби от експорт, означават от компанията. През последните 20 години броят на изнасяните на годишна база артикули за Молдова е повишен съвсем тройно. В резултат от по-интензивната капиталова тактика от 2016 година насам приходите на " Софарма " от продажби са нарастнали с близо 70%.
" Софарма " има регистрирани повече от 25 медикаменти в Молдова, като всички съществени обичайни артикули се оферират на пазара. Лекарствата са главно в следните лечебни групи – храносмилателна система и метаболизъм, сърдечно-съдова и дихателна система и са в съвсем всички форми като таблети, сиропи, унгвенти, ампули и така нататък Освен тях в последните години нарастват продажбите и на лечебна козметика, превързoчни, санитаро-хигиенни артикули и пластири.

Рап Фарма Интернешънъл е основана през 2004 година, а получава лиценз за търговия на едро с медикаменти и стартира дейната си активност през 2014 година Тя е най-бързорастящият дистрибутор на лекарства в Молдова, с растежи от близо 40% и доходи от активността над 3 млн. евро. Освен дистрибутор на продуктите на " Софарма " в Молдова, " Рап фарма " съставлява и още над 10 интернационалните и локални фармацевтични производители.
В момента за " Софарма " в Молдова работят 70 души, а с отварянето на новия склад са разкрити 75 нови работни места.

Перспективи за растеж

В Молдова няма публична статистика на фармацевтичния пазар, който е дребен, даже спрямо българския от към 3 милиарда лева Числата за продажбите на лекарства там са към 100-150 млн. евро.

" Пазарът ще се развива редом с икономическото развиване на страната. Mоментът е доста комфортен за вложения, защото в Молдова няма огромни интернационалните играчи в областта на дистрибуцията, а единственият производител със склад в страната е унгарската компания Gedeon Richter ", сподели изпълнителният шеф на " РАП Фарма Интернешънъл " Виктор Томша за " Капитал ".

Добра година

На 13 декември " Софарма " привиква изключително общо заседание с предложение за гласоподаване на шестмесечен дял за 2019 година от 0.05 лева на акция. От компанията оповестяват, че през октомври са осъществили растеж в продажбите с 40% по отношение на същия месец на миналата година, като имат 30% растеж на продажбите за вътрешен пазар и 48% растеж на продажбите за експорт. За деветмесечието компаията има 21% растеж на облагата на годишна база до 33.5 млн. лева, а приходите от активността й са достигнали 162.2 млн. лева

Авторът има акции на " Софарма ". Статията не е рекомендация за покупка или продажба на скъпи бумаги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР