12 Олег Асенов, директор на Националното тол управление, представи сървърите

...
12 Олег Асенов, директор на Националното тол управление, представи сървърите
Коментари Харесай

Тол-системата: отложен старт, неясен обхват и още въпроси

12
Олег Асенов, шеф на Националното тол ръководство, показа сървърите на тол системата, до които има стеснен достъп поради ограничения за сигурност

© Велко Ангелов 12
Регионалният зам.-министър Николай Нанков и Олег Асенов обясниха, че обсегът и цените на тол системата ще се уточнят през есента

© Велко Ангелов Очакваните доходи от тол такси са към 700 млн. лева, разгласи през днешния ден министър Нанков, като преди година и половина искаше да са 1 милиарда лева.Тол-системата си има дом. На третия етаж на постройката на Научноизследователския строителен институт, на ул. " Никола Петков " 86 в столичния квартал Овча купел се намира Националното тол ръководство (НТУ), което дава отговор за електронните винетки и тол системата. Сградата е в относително неприятно положение, на фасадата й виси голям транспарант с надпис " Дава се чартърен ", а на един от етажите се обитава даже нещо като хале на българска фешън марка.

На това скрито място (дори на уеб страницата на тол системата като адрес за контакт е посочен този на пътната организация на бул. " Македония " 3), публицисти бяха поканени за първи път, с цел да бъде показана " готовността на тол системата ". И сходно на постройката, в която се обитава, в резюме, не е подготвена.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От отговорите на Николай Нанков, зам.-министър на районното развиване, и Олег Асенов, шеф на Националното тол ръководство, към този момент публично стана ясно, че тол системата се изтегля напред във времето за неустановен интервал, а в разгара на лятото ще се взимат основни решения като кои пътища ще се таксуват и какъв брой ще костват.

Истински разисквания по тематиката ще стартират другата седмица - на 3 юли министерството ще се срещне с превозвачите, а на 5 юли ще се организира първото заседание на Обществения съвещателен съвет по въпросите на тол системата, където страната публично ще си приказва с превозвачите и въобще заинтригуваните лица.

На срещата с публицисти участваха и Красимир Лалов от Националното съдружие на българските превозвачи, Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България, както и Мартин Димитров и Лиляна Деянова от " Телетол ", които аплайваха като втори Национален снабдител на услуги, само че не съумяха да сключат контракт.

От изказвания на Лалов и Милтенова стана ясно, че чуват за срещите другата седмица за първи път, а от районното министерство дадоха отговор, че ще ги поканят тази седмица публично.

На въпрос на " Капитал " за какво едвам на този стадий се разясняват тематиките за обсег и цени на тол системата, зам.-министър Нанков подсети, че тематиката в действителност съществува още от 2015г., когато Световната банка изготвя задание за провеждането на социална поръчка за избор на реализатор на тол-а. Защо от този момент до момента не е воден спор по тематиката, Нанков не даде съответен отговор. " По отношение на тарифирането сме в периоди ", сподели обаче той.

Гъста мъгла

От представянето пред публицисти стана ясно, че страната въобще не е подготвена с нито едно значително решение по тол системата. Обхватът на пътната мрежа, която ще се таксува, и размера на цените, които тежкотоварните коли ще би трябвало да заплащат, ще са ясни чак в ранна есен . Нанков съобщи, че няма да се таксуват 10 800 км пътища, както беше планувано, а по-малко, само че това занапред ще се прецизира.

Все отново ще се построи същото количество нужна инфраструктура, тъй като хипотетично може да се употребява в бъдеще или пък за надзор на скоростта по пътищата, изясни той.

Срокът 16 август ще се съблюдава единствено за " техническа подготвеност " - т.е. системата ще работи, само че без да се таксуват действително камионите и рейсовете. Те ще заплащат винетки най-малко още три месеца по-късно.

Николай Нанков разгласи, че предстоят ремонти в Закона за пътищата, с цел да може страната да настройки периодите по отношение на своята подготвеност. Последните промени в закона бяха гласувани на второ четене от Народното събрание през септември 2018г. и гласяха, че от 16 август 2019г. транспортните средства с маса над 3,5 тона ще заплащат тол такси.

Сградата, в която се намира Националното тол ръководство, е в окаяно положение, само че самият етаж на Научно-техническо управление е ремонтиран

Фотограф: Велко Ангелов Колко тъкмо са подготвени дотук

По Закона за достъп до социална информация " Капитал " получи протокол, подписан от Консорциум " Капш Трафик Солюшънс " и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), с който двете страни се съгласяват, че към 15 май тол-системата е внедрена до степен, позволяваща започването на проби и тествания. Подобен протокол апропо е имало и за електронната винетка, само че макар извършените предварителни проби, с нея породиха механически и организационни проблеми.

На въпрос на " Капитал " по какъв начин ще се работи този път, с цел да не се повтори хаосът от надалеч по-елементарната система за електронна винетка, Олег Асенов увери, че в този момент има по-голям човешки запас в тол ръководството. При въвеждането й в края на 2018г. в Научно-техническо управление имаше общо 23 чиновници, до момента в който в този момент Асенов се похвали, че в офиса работят 68 души, а когато се включи и така наречен " тол полиция " те стават общо 629.

Асенов разгласи, че досега са инсталирани 65 от 100 нови рамки за надзор на тол системата. Това са 30 рамки повече от инсталираните съгласно него през май, когато той даде изявление за " Капитал ". Това демонстрира, че срокът от 16 август може и да се съблюдава, само че би трябвало да се има поради, че се прави краткотрайна система за трафика на място, прокарва се електричество и се узаконява строителството. От 1 юли стартира преоборудването на съществуващите 195 рамки за следене на трафика.

Кой ще продава устройства

От прессъобщение на тол ръководството стана ясно още, че проби от 16 август ще се вършат с бордови устройства. Дотук към момента не е ясно кой ще доставя превозвачите с такива. До момента единственият снабдител на винетки и тол-услуги " Интелигентни трафик системи " е оповестил, че ще предлага бордови устройства. Оказа се, че страната още не е решила дали и тя ще прави това, а този избор ще се посочи с идните промени в Закона за пътищата.

Другите благоприятни условия за таксуване ще са са с маршрутни карти и GPS тракери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР