12 Неотлъчно до новия президент Алберто Фернандес е Кристина Фернандес

...
12 Неотлъчно до новия президент Алберто Фернандес е Кристина Фернандес
Коментари Харесай

Алберто, Кристина и перонизмът

12
Неотлъчно до новия президент Алберто Фернандес е Кристина Фернандес де Киршнер - неговият вицепрезидент и някогашен водач на страната

12
Управлението на досегашния държавен глава Макри завърши със свиваща се стопанска система и покачващи се цени

Алберто Фернандес твърди, че ще бъде финансово сдържан, само че мнозина се тормозят, че може да върне страната към перонистките популистки политики. Най-неотложната задача ще бъде представянето на нова икономическа стратегия и влизането в преговорен развой с МВФ. Завръщане към остарялата политика. Така могат да се обобщят резултатите от президентските избори на 27 октомври в Аржентина, които бяха извоювани от лявоцентристкия перонист Алберто Фернандес. Неотлъчно до него по време на акцията стоеше Кристина Фернандес де Киршнер - неговият вицепрезидент и някогашен водач на страната. Присъствието й без подозрение му оказа помощ да успее, като показателно бе, че на въпрос за кого са дали своят вот, мнозина отговаряха: " За Кристина. "

Във вота, доминиран от икономическата рецесия, политическото дуо победи с 48% на 40% досегашния държавен глава - либерала Маурисио Макри, който изоставаше зад опозицията в социологическите изследвания и бе съкрушен от нея на първичните избори през август, възприемани като генерална подготовка за същинския президентски избор в този момент.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Очаква се Фернандес да поеме поста на 10 декември, като огромното предизвикателство за него ще бъде да задържи поддръжката на гласоподавателите, които желаеха връщане на остарялото ръководство, само че и да потвърди на съперниците си, че може да придвижи Аржентина напред. Инвеститорите и пазарите са нащрек за сигнали в каква посока ще поеме.

Кой е виновен за рецесията

Изборите се организираха посред тежка рецесия. Една трета от аржентинците живеят в беднотия, а един от 10 души е незает. Икономиката е на ръба на деветия си банкрут, в криза и с инфлация към 55%. Избирането на Макри за президент преди четири години, поставило завършек на 14-годишно ръководство на перонистите, донесе позитивни упования. Той обещаваше, че ще заличи бедността, само че по време на мандата му нещата се утежниха, изключително след валутната рецесия, която принуди Аржентина да потърси 57 милиарда $ избавителен заем от Международния валутен фонд (МВФ). Оправданието му бе, че стопанската система е била в пагубно положение още преди да пристигна на власт и се е нуждаел от в допълнение време, с цел да проработят неговите ограничения. В такава отчайваща обстановка на 27 октомври гласоподавателите гласоподаваха за този, за който се надяваха, че ще усъвършенства живота им.

Кой е виновен за актуалната икономическа рецесия? Зависи кого питате – съгласно някои отговорен е Маурисио Макри, съгласно други – неговата предшественичка Кристина Фернандес де Киршнер. Сега новоизбраният президент Фернандес твърди критиците си, че ще бъде финансово сдържан, само че някои се тормозят, че може да върне страната към популистките политики, които частично доведоха стопанската система до настоящето състояние. Още по време на предизборната акция той опита да успокои пазарите, разтревожени както от остротата на икономическата рецесия, по този начин и от ограниченията, които той би подхванал като президент. Фернандес е сериозен към МВФ и вложителите са обезпокоени за бъдещето на Аржентина – точно откакто Макри загуби първичния избор, песото се обезцени с 30%, а държавното управление вкара финансов надзор.

След като завоюва изборите, новият президент ще би трябвало да стартира договаряния с кредиторите, в това число МВФ, само че мнозина се притесняват, че не той ще взема решенията и на процедура ще бъде кукла на конци, ръководена от Кристина Фернандес де Киршнер. А това може да докара до злополука. " Макри бе пробизнес фигура, която даде обещание да реши икономическите проблеми на страната, само че се провали. За тези проблеми някои винят Кристина Фернандес де Киршнер и нейните популистки политики за обществени разноски ", твърди разбор на английската Военновъздушни сили. Пред медията Бенджъмин Гидън, шеф на плана " Аржентина " към вашингтонския Wilson Centre, показва: " Популизмът елементарно се котира, само че страната е разорена. Опозиционните гласоподаватели, които чакат връщане към лесното харчене отпреди, бързо ще бъдат разочаровани. "

В очакване на знаци за икономическия курс

" Новото държавно управление към момента не е оповестило какви ще бъдат съответните му стопански политики и изявленията му са единствено по принцип, тъй като не искаше по време на акцията да разкрива какъв вид договаряния ще води с МВФ. Така че най-неотложната задача в този момент ще бъде представянето на нова икономическа стратегия и влизането в преговорен развой с фонда и другите кредитори. Но не се знае дали те ще продължат да поддържат Аржентина ", споделя пред " Капитал " бразилският публицист на свободна процедура Едуарду Кастелар, който следи процесите в Латинска Америка.

Кредиторите на Аржентина следят дейностите на Фернандес за знаци по отношение на бъдещите му политики по отношение на стопанската система, растящия дълг и евентуалния екип от съветници. " Трейдърите са нетърпеливи поради високата накърнимост със настоящия комплициран сюжет. Те желаят президентът бързо да дефинира нещата, с цел да могат да преодолеят изборната неустановеност и да си изяснят бъдещия стопански аспект ", показват пред Reuters от консултантската компания Estudio Ber. Според американската финансова институция Amherst Pierpont Securities единственият метод да се облекчи напрежението на пазарите е посредством " повишаване на доверието с благонадежден стопански екип и проект за договаряния с МВФ ".

Въпросът е дали перонистите могат да се оправят по-добре с разрешаването на аржентинските стопански проблеми от Макри. " Изборите дадоха един непримамлив избор сред два провалени модела. Предполагаемото пробизнес ръководство на Макри завърши със свиваща се стопанска система, обезценена валута и покачващи се цени. Но предхождащите години на популистка перонистка власт бяха също по този начин пагубни ", обобщава разбор на сп. Еconomist. И в случай че Фернандес желае да успее, ще му се наложи да ръководи по доста друг метод от перонистите в предишното. " Той знае, че би трябвало да среже връзките, с цел да стабилизира стопанската система и да завоюва време за възобновяване от тази икономическа каша ", декларира пред Еconomist поискал анонимност представител на вътрешния президентски кръг.

Показателно ще бъде дали в действителност Фернандес ще се разграничи от вицепрезидента си. Кристина Фернандес де Киршнер има спорен имидж. За някои тя е благодетелка на бедните посредством обществените си стратегии. Но в същото време е упреквана, че е корумпирана и безотговорна във връзка с икономическите политики. Новоизбраният държавен глава провокира политически трус, когато се яви под светлината на прожекторите преди шест месеца. Неговата кандидатура за президент провокира изненада, защото се очакваше, че Кристина Фернандес де Киршнер ще бъде лявоцентристката номинация за изборите.

Фернандес победи Макри на първичния избор с съвсем 15 процентни пункта. Той бе общопризнат като фигура, която ще омекотява най-поляризиращите политики на своя вицепрезидент, и по тази причина притегли гласовете на тези, които се притесняваха от популизма на Кристина Фернандес де Киршнер, само че се облагодетелстваха от политиките на перонистите. Пред аржентинския в. Pagina 12 новоизбраният държавен глава показва: " С Кристина не е задоволително, само че без нея е невероятно ". Въпросът е в този момент накъде.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР