12 години след започването на проекта и след редица перипетии

...
12 години след започването на проекта и след редица перипетии
Коментари Харесай

12 години по-късно: газовата връзка между България и Гърция е открита

12 години след започването на плана и след редица премеждия Междусистемната газова връзка Гърция - България е към този момент открита. Това стана през днешния ден на публична гала в гръцкия град Комотини с персоналното присъединяване на министър председателите Кириакос Мицотакис и Кирил Петков. Там бе и енергийният министър на Азербайджан.

Трасето, която ще обезпечи най-малко една трета от потреблението на България на годишна база, се чака от доста време, само че неразбираеми - най-малко публично - аргументи до момента пречеха на неговото създаване. За разлика от построяването на съветския план " Турски поток ", който бе приключен за към година и половина.

В последните шест месеца обаче двете държавни управления - това в София и това в Атина, форсираха работата и през днешния ден всички механически детайлности са зад тила на двете ни страни. Това обаче не значи, че азерският газ ще потече незабавно по тръбата. Това се чака да стане в края на август или началото на септември, когато всички бюрократични пречки ще бъдат преодолени.

На процедура това е един от най-важните енергийни планове за страната ни, тъй като той ни дава достъп до Южния газов кулоар и е поредна стъпка в опита на София да се отърве от тежката си взаимозависимост от енергийни първични материали от Москва.

Очаквайте детайлности!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР