12“ е първата стихосбирка на 12-годишната Анжелина Денчева, която от

...
12“ е първата стихосбирка на 12-годишната Анжелина Денчева, която от
Коментари Харесай

12 повода за споделяне |

„ 12 “ е първата стихосбирка на 12-годишната Анжелина Денчева, която от през днешния ден е в книжарниците Гринуич, Хеликон и Ozone.bg, а всички средства от продажбите ще поддържат идеята на фондация „ За нашите деца “.

Анжелина е на 12 години и повече от половината от живота си се занимава интензивно с изкуство. По личните й думи класическата музика е нейната „ огромна обич “– от 6-годишна свири на пиано и се занимава с класическо пеене с учител Ина Кънчева и посещава майсторските класове на Людмил Ангелов.

Първата си интернационална премия печели на 8 години в състезанието Vivapiano и от този момент е притежател на редица оценки от Болоня, Малта, Румъния и други Участва в концертите на Българската Коледа, „ Коледни звезди ” и доста други. От три години Анжелина Денчева е гостуващ актьор в екипа на Софийската опера, взе участие в две представления – „ Лили и вълшебното бисерче “, режисура по приказката „ Пук “ на Валери Петров и в ролята на Козет в спектакъла „ Клетниците ”.

„ 12 “ е първата стихосбирка на Анжелина Денчева, само че не е първият й опит в литературата.

На 10 години написа детски разказ „ Приключенията на Поля ”, който има продадени над 1000 копия. Всички доходи подарява за идеята на фондация „ За нашите деца ”, както ще направи и с приходитеот продажбата на стихосбирката „ 12 ”, която събира 12 поетични опита на Анжелина да разбере измененията, настъпващи у нея в прехода й от дете в младеж.

„ Това, че съм издала стихосбирка не ме прави поетеса, а човек, който се пробва да запамети по какъв начин се усеща и да го опише на другите, с цел да схванат, че не са сами. Това са 12 мотива за шерване, които, уповавам се, могат да вдъхнат кураж на моите връстници да не се затварят в личните си алтернативи на порастването, а да ги споделят и поддържат връзка между тях. Според мен в тази възраст имаме огромна нуждада контактуваме интензивно, по тази причина събрах моите другари и съученици и през стихотворенията си се разкрих пред тях, с цел да предизвиквам полемика по въпросите, които ни тормозят “– споделя Анжелина.

Премиерата на стихосбирката се състоя в Софийска градска изложба, където Теодора Духовникова и щерка й Ема прочетоха 12-те стихотворения на Анжелинапо метод, който надълбоко докосна и развълнува публиката и тя интензивно се включи в полемиката след четенето.

Времето, самотата, любовта, музиката и гневът от лъжата са главните тематики в стихотворенията на Анжи, а откровеният метод, по който тя разказва страстите и страховете си, предизвика нейните връстници да й отвърнат със същото и на собствен ред да споделят искрено техните мисли и усеща.

Темата за лъжата провокира най-активна полемика след откриващите думи на Анжелина:

„ Изпитвам същински яд към лъжата, не знам за какво е толкоз мощно това възприятие у мен. Аз съм доста откровена в тези стихове, изливам си душата, желая да съм почтена освен с другите, само че и със себе си, тъй като честността е пътят към спокойствието, а лъжата е една непрестанна паника. “

Стихосбирката „ 12 “ може да бъде открита в книжарници Гринуич, Хеликон и онлайн на Ozone.bg. Всички доходи от продажби ще бъдат дарени на фондация „ За нашите деца “, тъй като съгласно Анжелина „ е доста тъжно, че има деца, които нямат равни шансове в живота и опцията през изкуство да промениш най-малко малко тази ужасна неправда, дава още по-голям смисъл и на самото изкуство. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР