12 души продължават да са в неизвестност след пожара на

...
12 души продължават да са в неизвестност след пожара на
Коментари Харесай

След пожара на ферибота: 12 души все още са в неизвестност, 7 от тях са българи


12 души не престават да са в неопределеност след пожара на ферибот в Йонийско море. Седем от тях са българи.

На борда са били 127 наши сънародници по време на случая. Те бяха евакуирани и настанени в хотели на остров Корфу. Сред тях има и деца.

Част от избавените ни сънародници са без документи и се наложи намесата на нашия консул, както и на министерствата на превоза на България и Гърция, с цел да могат хората гладко да преминат границата и да се приберат вкъщи.

Част от избавените от ферибота българи към този момент се прибраха, а други чакат идващите рейсове да ги приберат.

Близки на част от търсените българи тази събота се свързаха с bTV.
Снимка: btvnovinite.bg

След като схваща за случая, Янита Костадинова прави опит да се свърже с татко си Димитър Бояджиев. По-късно анализа, че е в листата с пасажерите, които към момента са в неопределеност.

„ Доколкото знам, на ферибота е огромна бедност и множеството тираджии гледат да си спят по камионите. Пуснах пост във всички „ Facebook “ групи за тираджии да попитам дали някой някъде не го е видял. Никой няма информация “, споделя Янита.

Димитър Грънчаров е пътувал от Гърция за Италия. След като качва автовоза на ферибота, изпраща известие на околните си.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Беше в 12 ч., на жена му беше писал на „ Вайбър “, че се е качил на кораба и повече нямаме никаква информация “, споделя Катерина Милушева, сестра на Димитър.

Съпругата на Васил Марков още чака телефонно позвъняване. И не губи вяра новините да са положителни.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Просто се молим да са живи, да са здрави и да бъдат избавени, и да се приберат у дома. Това е човешки живот, всички си имат фамилии, деца, съпруги, всички ги чакат “, споделя Корнелия Маркова.

Гръцките управляващи към момента не са прецизирали националността на двама от търсените.

„ В момента е нужно да се обясни освен националността, само че дали са били легално на борда или не, тъй като това също е проблем с изясняването на тяхната народност “, съобщи заместител външният министър Велислава Петрова.
Снимка: btvnovinite.bg

В болничното заведение в Корфу е настанен българският водач, който през вчерашния ден по време на пожара прекара 10 часа в трюма на ферибота. Лекарите се борят за живота му.

„ Той пристигна тук в положително положение, само че се утежни в резултат на дима, който е вдишал. Сега е в сериозно положение в интензивното поделение и е интубиран “, заяви шефът на болничното заведение в Корфу Леонидар Рубатис.

А тази заран стартира друго за избавените от ферибота - без сирена за паника и без черен пушек като нощес. Всички бяха настанени в четири хотела на остров Корфу.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Скочих във водата, оплетох се във въжето...Беше призрачен сън, само че свърши “, споделя Мартин Томов, който е един от избавените.

Загубите за транспортната компания, чиито водачи бяха избавени от ферибота, са огромни. 20 тира са изгорели.

„ Щетите са големи – единствено цената на транспортните средства е към 4,5 млн. лева Стоките към момента ги прецизираме, само че имаме индикации, че камионите със скъпи артикули – има камиони с по 900 хиляди лева стока. Все още точната вреда не я знаем, само че ще е доста сериозна. Може би сред 10 и 20 млн. лева ще има артикули “, споделя притежателят на транспортната компания Илиян Филипов.
Снимка: btvnovinite.bg

Част от избавените се прибраха в България в късния следобяд.

Каква е повода за пожара на ферибота, към момента е незнайно. Гръцката прокуратура стартира следствие, а повече елементи ще има, когато фериботът бъде изтеглен на брега. Очаква се това да стане на следващия ден.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР