12 души бяха задържани у нас за износ на оръжия

...
12 души бяха задържани у нас за износ на оръжия
Коментари Харесай

Задържане под стража ще поиска прокуратурата за групата, снабдявала „Вагнер“ с военно оборудване

12 души бяха арестувани у нас за експорт на оръжия за съветската войска в Украйна. Петима от тях са непознати жители, измежду които и трима руснаци. Става дума за експорт на артикули и технологии с допустима двойна приложимост без лиценз. Част изнесените артикули са били бинокли и оптични прицели. Военните произведения, които са изнасяли не са били за постоянната войска, а за формирования като „ Вагнер “. Печалбата им се прави оценка на над 4 млн. лв..

„ Групата е работила от 2022 година до 9 октомври тази година, когато е била обезвредена. Операцията се преведе под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив с присъединяване на ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Бяха арестувани 12 лица, като 5 от тях са подведени под наказателна отговорност. За тях през днешния ден ще бъде импортирано искане пред Окръжен съд Пловдив за вземаме на най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража ”. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

По думите ѝ групата е употребила компания, записана в Пловдив, с цел да закупува „ артикули с двойна приложимост ” от разнообразни търговски сдружения и профилирани магазини за сходна техника. „ Стоките, които са закупувани, са оптични принадлежности, бинокли – които биха намерили и приложение във военното дело. Те са били предопределени и изнасяни за Руска Федерация и са под ембарго от страна на Ес по отношение на войната в Украйна ”, уточни Христевa.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР