12 © Велко Ангелов 12 © Цветелина Белутова - Банка

...
12 © Велко Ангелов 12 © Цветелина Белутова - Банка
Коментари Харесай

Втората милиардна банкова сделка

12 © Велко Ангелов 12 © Цветелина Белутова

- Банка ДСК купува Сосиете женерал Експресбанк при съответствие към 1.3 пъти капитала й, което прави оценка договорката на близо 1 милиарда лева

- Обединението на втората и седмата по величина българска банка може да създаде нов водач на пазара с над 19 милиарда лева активи.

- Дали това ще се случи зависи от това до каква степен новият притежател ще успее да ръководи добре сливането и да задържи основни клиенти Още по тематиката
Societe Generale и OTP публично потвърдиха договорката за Експресбанк

Финализирането на покупката на седмата по активи българска банка от втората - ДСК, се чака до края на 2018 година, а цена не се оповестява
2 авг 2018
Банки: Продажба, в случай че си дребен или проблематичен

Свитите маржове около негативните лихви и затягащите се регулации вършат все по-неизгодно наличието на пазара със относително дребна банка
11 май 2018
Societe Generale: Сбогом, България

Френската група продава шестте си банки в района, които не са в топ 3, в това число и българската
30 мар 2018 От международната рецесия насам банковите покупко-продажби в България имаха един главен мотор - съвсем непроменяемо те се случваха по насила, поради поети задължения по получена държавна помощ от огромните европейски банкови групи. А последният и максимален подобен случай беше ОББ, която преди година беше купена от белгийската KBC за 610 млн. евро поради проблемите на гръцкия й притежател.

Обявената при започване на август продажба на Сосиете женерал Експресбанк обаче бележи нов миг. Тя е доброволна, въпреки и още веднъж да идва под напън, само че той е най-вече пазарен и регулаторен - затягащата се среда прави все по-трудно за дребните играчи да са задоволително рентабилни. Сделката е резултат от стратегическия проект на френската Societe Generale да се концентрира в домашния и в основните си пазари, където е измежду водачите. А това е добре пристигнало за нападателната тактика на агресия на купувача - унгарската OTP посредством българското й отделение Банка ДСК.

Като изключим това обаче, договорката доста прилича досегашния рекордьор - цели се обединение, което да окрупни пазарен дял и да докара до оптимизация и синергии. Цената не е оповестена, само че по неофициална информация на " Капитал " и тя е при сходна оценка на тази при покупката на OББ и дъщерното й " Интерлийз " - към 1.3 пъти личния капитал, което прави сума от близо 1 милиарда лева, или 500 млн. евро. А OTP евентуално ще заплати и над тази сума, защото в пакет се продава и албанското отделение на Societe Generale, която е пета на пазара с към 70 млн. евро капитал и 650 млн. евро активи, които й отреждат 6% дял.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Сделката, която може да роди нов водач

Чисто механичното събиране на активите към средата на 2018 година на втората по величина в България ДСК със седмата Сосиете женерал Експресбанк основава колос с 19.4 милиарда лева балансово число. Това е с към 500 млн. лева повече в сравнение с настоящия №1 - Уникредит Булбанк. При банкови покупко-продажби обаче този банален метод нормално не е работещ - най-малкото до плануваното привършване на договорката в края на годината има време, а и фактическото обединение евентуално ще отнеме още най-малко година. Дори и в границите на тримесечие постоянно сред огромните банки има динамичност от по стотици милиони, тъй че занапред е мъчно да се каже дали договорката ще сътвори нов водач.

При промяната на притежателя е всекидневно да има прочут отлив на клиенти. Това изключително важи, когато купувачът е с по-рисков профил и по-нисък рейтинг от този на купувача. След договорката Fitch разгласи, че слага рейтинга на Експресбанк А- под наблюдаване и чака при приключването й той да бъде намален до равнища към BB поради по-слабата опция за поддръжка от новия притежател. Това би означавало намаляване с най-малко пет стъпки.

За разлика от Societe Generale, която е под директния контрол на ЕЦБ и има достъп до нейната ликвидност, унгарската OTP е отвън еврозоната и е от страна, където ръководещите през последните години имаха комплицирани взаимоотношения (особено с задграничните банки) и бяха подложени на критика за тъпчене на независимостта на централната банка. Така че е разумно да се чака някои клиенти, основно мултинационални компании, да помислят за рефинансиране и пренасочване към други банки. Често те имат написани критерии или даже лист с съответни банки, с които могат да работят. А що се отнася до клиентите на дребно и дребните компании, основно да няма сериозен отлив ще е връзката от страна на новия притежател, както и това фактическото консолидиране на системите на двете банки да не сътвори проблеми и неточности.

Въпреки това сигурно резултатът ще бъде още една банка на върха, където ще се съревновават с дялове от малко под 20%, надалеч пред третата ОББ с към 11% и всички останали. За ДСК обаче има и вътрешногрупов резултат, като след договорката ще затвърди основното си място в структурата на OTP, където и до момента беше второто най-съществено направление след домашния маджарски пазар с към 15% от консолидираните активи на групата. След придобиването през 2016 година на Splitska banka (отново от Societe Generale) за 430 млн. евро, активите на OTP в Хърватия съвсем доближиха тези в България.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Банка с добавки

Друг плюс за ДСК ще бъде, че ще укрепи освен банковия си бизнес, само че и цялата си палитра от финансови услуги, защото в договорката влизат и съпътстващите компании на Societe Generale в страната (виж графиката). В групата на ДСК към този момент има пенсионна компания (номер 3 по пазарен дял), ръководещо сдружение за взаимни фондове (номер 1), лизингова компания и други свързани действия. Макар и не под шапката на българската банка, а на майката й, в с страната оперира и " ОТП факторинг ". След придобиването евентуално ще последват сливания и при новопридопитите лизингово и факторингово сдружение, като по-съществено е първото - " Сожелиз България " е второ на пазара по-късно на " Уникредит ".

Любопитен миг е завръщането на групата ДСК към застрахователния бизнес с придобиването на " Сожелайф ". До 2008 година банката имаше своя компания в бранша - " ДСК гаранция ", която беше продадена дружно с целия осигурителен бизнес на OTP на френската Groupama (един от най-големите акционери в унгарската банка с над 5%). След договорката обаче банката продължи да работи със застрахователя в стратегическо партньорство, по тази причина и не е изключено и тук да последва препродажба в същата посока.

За съответни проекти на ДСК обаче към момента няма изясненост, като и двете страни по договорката към този момент отхвърлят каквито и да било спомагателни мнения отвън сбитите прессъобщения. Вероятно обаче сливането ще става под управлението на дългогодишния основен изпълнителен шеф ДСК Виолина Маринова, чийто изтичащ мандат през юли беше продължен до края на 2021 година

Цена, равнена по ОББ

Предишната рекордна договорка в бранша сложи нещо като неофициален репер за цена на банкови активи в страната. Причината е, че тогава постигнатият коефициент от близо 1.3 пъти личния капитал беше след установени при due diligence (правен и бизнес анализ) спомагателни потребности от обезценки - т.е. отразяваше цената на банката след в допълнение пречистване по избор на купувача, до момента в който на база на регистрираните резултати оценката беше 1.1 пъти капитала.

Това, че за Сосиете женерал Експресбанк се реализира подобен коефициент, е добра препоръка, че банката няма скелети в дрешника. Към края на 2017 година самостоятелният й капитал е 761 млн. лева, а към средата на 2018 година - 722 млн. лева, като понижението се дължи на гласуваните 42 млн. лева дял. Консолидиран доклад към полугодието няма, само че в годишния доклад капиталът на другите продавани сдружения усилва този на цялата група с към 30 млн. лева Ако това се приложи, би означавало стойност към 750 млн. лева и оценка при множител 1.3 - към 975 млн. лева

Последните трудности

След подписването на контракта при започване на август до предстоящото завършване на продажбата преди края на годината остава единствено да се получат нужните регулаторни утвърждения. В България преди всичко такова би трябвало да даде Българска народна банка. От централната банка не се чакат съществени обструкции, защото тя от дълго време излъчва сигнали, че предизвиква консолидацията в бранша. Формално договорката би трябвало да получи зелена светлина и от Комисията за финансов контрол поради продавания осигурител, само че и тук решението е по-скоро условност.

В случая в по-съществено затруднение се трансформира Комисията за защита на конкуренцията, изключително в светлината на последните й решения, с които за пръв път в историята си блокира покупко-продажби (за българските активи на CEZ и за " Нова телевизия " ), освен това без солидна обосновка и макар че не водеха до увеличение на пазарния дял. Евентуално обединение сред ДСК и Експресбанк ще създаде колос, изключително при банкирането на дребно. Комбинираният им пазар при ипотечните заеми е близо 27%, а при потребителските - 37%.

Според осведомени тук ще е основно по какъв начин ще подходи регулаторът и по какъв начин ще преглежда обсега на пазара. Например при потребителските заеми действително в балансите на банките сумата е 10 милиарда лева, само че някои от тях са извели тази си активност във външни компании. Само " Уникредит кънсюмър файненсинг " да вземем за пример има активи над 1 милиарда лева, които, в случай че се прибавят, биха намалили каузи на ДСК с 3-4 процентни пункта. А на пазара на потребителско кредитиране оперират и още голям брой по-малки компании. Според събраната статистика от Българска народна банка за общо 159 сдружения, профилирани в кредитиране, те имат общо 3.5 милиарда лева активи. Дори и те да се прибавят напълно, отново делът на обединената банка в сегмента би бил над 25%, което може даде на Комисия за защита на конкуренцията причини да претендира, че ще има господстващо състояние и заплаха от корист с него. Макар при изострената ценова конкуренция на банковия пазар това мъчно може да се случи, като даже и водачът мъчно би могъл да си разреши да увеличи лихвите без бързо да загуби консуматори. Милионерът зад OTP
За над четвърт век отпред на банката Шандор Чани я трансформира в една от най-големите финансови групи в района, а себе си - в най-богатия човек в Унгария

Най-богатият човек, роден в миналото в Унгария, несъмнено е Джордж Сорос. Доколкото обаче той от дълго време е американски жител, официално купата се поставя на основния изпълнителен шеф и ръководител на борда на OTP Group Шандор Чани. Според Forbes 65-годишният банкер е първият маджарин, чието персонално положение е надхвърлило 1 милиарда $, като за 2018 година списанието го прави оценка на 1.1 милиарда $.

Името на Чани е неразривно обвързвано с историята на OTP към този момент над четвърт век. Той оглавява през 1992 година тогава към момента държавната банка - аналог от социалистическите години на българската ДСК, която ще придобие 10 години по-късно. Преди това той от 1986 година развива кариера и си построява име като банкер, само че назначението му се приема като движено от политически връзки. След като поема поста, Чани разчиства закостенелия мениджмънт на OTP, превежда тогавашната спестовна каса през няколко талази на приватизация, почнали от 1995 година и по-късно стартира да я построява като мултинационална банкова група. Днес тя е една от най-големите в Централна и Източна Европа с бизнес в девет страни и пазарна капитализация от към 10 милиарда евро.

Съществената част от благосъстоянието на Чани през днешния ден обаче не е в OTP. Макар през годините той да има по-съществен дял в банката, той последователно го свива и в този момент публично заявените директно и индиректно притежавани от него акции са под 1% от капитала и с пазарна стойност под 100 млн. $.

Най-големият бизнес на Чани е Bonafarm - отвесно интегриран селскостопански и хранително-вкусов конгломерат, който той има напълно. Чрез компанията, която стартира да построява през 2000 година, той е най-големият притежател на земи в Унгария. На нея се гледат пшеница, ръж, царевица, соя, доста от които отиват за фураж за притежавания от компанията добитък. Буквално редом с оповестяване на договорката на OTP със Societe Generale, Bonafarm получи зелена светлина от унгарския антимономполен орган да придобие още един съперник - един от огромните производители на птиче месо Hungerit.

Извън това Чани е миноритарен акционер и зам.-председател на борда на най-голямата компания в страната и третата в ЦИЕ - MOL. Самата тя е най-големият индивидуален акционер в OTP с 8.6%, до момента в който пък кръстосано банката има 4.9% от петролния и газов колос. Чани има и още една линия на преплитане с MOL - те са съдружници в строителната и инженерингова OT Industries, която е главен реализатор на капиталовите планове на петролната компания. В партньорството MOL е с 51%, а Чани с 49%.

Въпреки че постоянно е апетитен от медиите като един от предприемачите от близкия кръг на премиера Виктор Орбан и като човек, в чието мнение той се вслушва, Шандор Чани постоянно е съумявал да избегне аурата на един от олигарсите на " Фидес ". Също обаче и неговата поддръжка - персонална и финансова, в никакъв случай не е била особена загадка. На последните избори Чани непосредствено даде рамо на Орбан, като безусловно в навечерието им съобщи, че ще гласоподава за непоклатимост, като победа на опозицията би внесла голяма неустановеност. А OTP е измежду кредиторите на разрастващата се империя на втория най-богат човек в страната и непосредствен другар на премира Лоринц Месарош. От елементарен газов механик в родното село на Орбан Фелчут той става негов кмет през 2011 година, а по-късно стремително развива разнородни бизнес ползи - от пицарии край езерото Балатон до огромен Топлоелектрическа централа, от стопанства за развъждане на прасета до 49% дял от банката MKB Bank, която финансира голям брой планове, близки до държавното управление.

През последните месеци опозиционни маджарски медии цитират клюки и източници за проекти към неговата империя посредством обединение на дребни спестовни каси в страната да се сътвори нов банков колос, който да е сравним с OTP. Това не е нелогично поради опасенията на " Фидес " от икономическата мощност на банката с над 25% пазарен дял - да вземем за пример през 2013 година началникът на кабинета на Орбан Януш Лазар оприличава Чани на октопод.

Друга пресечна точка на интерес сред Чани и Орбан е футболът. Банкерът е ръководител на футболната асоциация на страната от 2010 година, от 2015 година е в изпълнителния комитет на УЕФА, а от февруари тази година и вицепрезидент на ФИФА. Вероятно в това си качество той се оказа и сниман на фрагментите от срещата сред Орбан и Путин преди финала на Световното състезание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР