12 април 1961-та, космодрума Байконур, СССР. Восток-1 с 27-годишния Юрий

...
12 април 1961-та, космодрума Байконур, СССР. Восток-1 с 27-годишния Юрий
Коментари Харесай

Най-великият полет на човечеството

12 април 1961-та, космодрума Байконур, Съюз на съветските социалистически републики. Восток-1 с 27-годишния Юрий Гагарин на борда правят най-мечтания полет в историята на човечеството. 108 минути, които карат милиони да тръпнат в очакване на новината за първия човек, покорил Космоса. „ Целият ми живот в този момент наподобява като един прелестен момент ”, произнася Гагарин.

„ Скъпи другари, близки и непознати, съотечественици, хора от всички страни и континенти - след няколко минути, мощният галактически кораб ще ме води в далечните простори на Вселената. Целият ми живот в този момент наподобява като един прелестен момент.

Всичко претърпяно и направено до момента, е направено единствено поради тези минути.

Сами разбирате - мъчно е да владееш възприятията си, когато е пристигнал часът на тестването, за което сме се подготвяли толкоз дълго и буйно.

Нужно ли е да се приказва за възприятията, които аз изпитах, когато ми предложиха да извърша този първи исторически полет. Радост! Не, не беше единствено наслада. Гордост? Не, не беше единствено горделивост.

Аз изпитах голямо благополучие.

Да бъдеш първи в космоса, да встъпиш в един нечуван двубой с природата, допустимо ли е да се мечтае за повече?! Но по-късно се замислих за тая колосална отговорност, която пада върху мен. Първи да извърша това, за което са мечтали генерации хора, първи да положа пътя на човечеството в космоса.  

Щастлив ли съм, оправяйки се в галактическия полет? Разбира се, че съм благополучен! Във всички времена и столетия, за хората е било висше благополучие да вземат участие в нови открития ”.  

„ През миналата година от деня на полета на руския галактически транспортен съд " Восток-1 " с човек на борда, на мен, участника в този полет и очевидец на възторженото отношение на хората цялото земно кълбо, откровено ми се желае да благодаря на всички, които участваха в основаването на тази мощна ракета, която ме изведе в орбита, в основаването на самия галактически транспортен съд. Да благодаря на всички, които вложиха своята душа, умеене и сърце в този труд, в това велико дело, което беше осъществено на 12 април 1961 година.

Полетът на руския транспортен съд " Восток-1 " откри освен нова епоха в проучването на космоса, той стана предвестител на мира и доброжелателството на народа на нашата татковина към всички нации на Земята. След полетите в космоса на двамата руски хора - моя и на Герман Титов, който продължи повече от 25 часа, когато той 17 пъти обиколи земното кълбо, фамилията на космонавтите се попълни с още един космонавт - американеца Джон Глен. Той извърши своя орбитален полет към земното кълбо, като направи три обиколки и прекара в космоса към три часа и половина. Ние имаме вяра, че фамилията на космонавтите ще се попълня всяка година ". 

1961 - First Man in Space Yuri Gagarin

Снимка: space.com, pics-about-space.com, esa.int

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР