12 12 Още по темата Само Русия може да отрови

...
12 12 Още по темата Само Русия може да отрови
Коментари Харесай

Кой пусна мръсната бомба в Солсбъри

12 12 Още по тематиката
Само Русия може да токсини Скрипал с вещество от групата " Новичок ", сподели един от основателите ѝ
от Дневник,14 мар 2018
Какво ще направи Англия след отравянето на Скрипал
от Дневник,13 мар 2018 Първо стартира сърдечен припадък и неспособност да се поеме мирис. Зениците се свиват и чувството е за ослепяване. След минути белите дробове се изпълват с течност, като че ли човек се дави на сушата. Мускулните конвулсии и гърчове са сигнал, че следва загуба на схващане и изпадане в кома. Дори при навременна незабавна помощ след 18 часа стартира вълната на вторичните резултати. Оцелелите след този смут са човешки отломки, страдащи от пристъпи на халюцинации, чернодробни рецесии и епилепсия.

Кой и за какво употребява бойно нервно-паралитично вещество, с цел да аргументи всичко това посред пасторална Англия на 66-годишния някогашен двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия? Може би същият, който преди 12 години токсини посред Лондон с полоний-210 Александър Литвиненко.

" Най-вероятно " беше изразът, с който през седмицата министър председателят Тереза Мей уточни към Москва единствено седмица след покушението в Солсбъри на 4 март. За Мей това е кошмарно deja vu. Тя бе вътрешен министър, когато бе погубен Литвиненко, и поддържаше дискретното следствие, засекретяването на документи и правосъдните съвещания при закрити порти в името на това да не се навреди на интернационалните връзки.

На вдовицата Марина Литвиненко ѝ бяха нужни години на борба с държавното управление, с цел да има обществено следствие и умозаключение, че съответните причинители са Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун и за дейностите им не може да не са знаели управлението и спецслужбите на Русия.

Тогава бяха нужни месеци за събиране на доказателства, в това число за следене на радиоактивната диря, оставена от убийците в Европа. Но беше пропуснато подобаващото време Лондон да реагира по-остро. А може би на Кремъл просто бе даден втори късмет да се държи цивилизовано. Все отново занапред предстояха войната с Грузия, анексирането на Крим и предизвикването на рецесията в Източна Украйна, убийството на Борис Немцов под стените на Кремъл...

Не е известно дали преди десетилетие в Москва са възприели това като демонстрация на уязвимост от британците, само че през днешния ден е явно, че двете страни са си създали разнообразни заключения от случая " Литвиненко ". И този път рецесията се разви стремително.

От Литвиненко до Скрипал

Малко бяха рационалните доводи на Лондон за бързината, с която виновността за покушението в Солсбъри бе хвърлена върху Русия. От една страна, има учредения за съветската рекламация, че преди отправянето на толкоз тежко обвиняване към която и да било страна е редно тя да бъде осведомена, да получи достъп до следствието и да ѝ се дадат повече от 24 часа да отговори. От друга, тези рационални причини бяха заглушени от прочувствената реакция от Москва, включваща " вие на кого ще поставяте ултиматум ", " в английския парламент се разиграва същински цирк " и " това е направено преднамерено, с цел да бъде злепоставена Русия ".

Контролираните държавни медии не помогнаха доста за отбрана на съветската власт със закани против " предателите " и намеци, че Англия е станала " гибелно място " за бягащите от родината. Най-възпитаната позиция се изчерпваше с обръщение в духа на " несъмнено, че е неприятно посред града да бъде убиван някой с военна отрова, само че пък като си го е заслужил... ".

Коментарът на Тереза Мей при оповестяването на глобите в сряда бе праволинеен: " Отговорът им показва цялостно неуважение към това какъв брой съществени са тези събития. Те се отнесоха към използването на бойно нервно-паралитично вещество в Европа със жлъч, пренебрежение и демонстративно отричане. " Затова Лондон гони 23-ма съветски дипломати и стопира контактите с Москва на високо равнище.

Криза, която Мей няма по какъв начин да пропусне

Англия занапред би трябвало да аргументира изводите си с съответни обстоятелства и имена, с цел да потвърди, че не преиграва и не блъфира по тематика, с която смешка не трябва. Но случилото се дава златен късмет на държавното управление и персонално на Тереза Мей да показват пред гласоподавателите увереност и безкомпромисност в миг, когато договарянията с Европейски Съюз за Brexit буксуват и е обезпокоително неразбираемо по какъв начин двете страни ще продължат напред след развода през март 2019 година

Мей ще се възползва оптимално и от поддръжката от европейските си сътрудници, която да смекчи чувството, че страната ѝ затъва в (само)изолация. Друг е въпросът дали тази поддръжка ще мине от думи към каузи и до каква степен резултатът от тях няма да е алегоричен. Показателно внимателна бе реакцията на Франция след оповестяването на глобите. Бенжамен Грево, представителят на държавното управление на един от най-близките стратегически съдружници на Англия, сподели, че Париж изчаква доказателства, преди да реши дали да се солидаризира със лични наказания. Германският канцлер Ангела Меркел също беше уклончива: " Европейски Съюз ще показа единна позиция, само че споделям, че в този момент не можем да скъсаме всички контакти, към момента би трябвало да беседваме с руснаците, макар всичките ни разлики. "

Ако Русия в действителност стои зад отравянето на Скрипал, то управлението ѝ знае, че може да се проследят източникът на хипотетичното нервно-паралитично вещество, " куриерите " му през границата и даже съответният причинител. Както и че този път Тереза Мей не чака, с цел да съобщи пред Народното събрание: " Трагично е, че президентът Путин избра да работи по този метод. Няма да толерираме опасност от съветското държавно управление против живота на британци и други жители на наша територия, нито ще позволим сходно жестоко нарушаване на интернационалните отговорности на Русия. "

Посланието е ясно - Москва си разрешава освен смело нападение против граждански във Англия, освен първото химическо нахлуване с бойно вещество на територията на страна от НАТО, само че и го прави в самото навечерие на сесията на Управителния съвет на интернационалната Организация за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) на 13 - 16 март. Лично президентът Путин участва на 27 септември 2017 година на церемонията по заличаване на последното химическо оръжие от съветско-руския боеприпас. В сряда британците осведомиха съдружниците си в НАТО, след което 29-те страни членки приканиха Русия да даде на Лондон и на основаната в Хага ОЗХО цялостен достъп до информацията за употребяваното вещество.

Съмнително е дали това ще се случи, пък и източници, твърдящи, че са взели участие в основаването на програмата " Новичок " в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, споделят, че тя е съзнателно предопределена да заобикаля интернационалните съглашения. Тереза Мей категорично уточни " новичок " като използваната против Скрипал субстанция, за която експерти споделят, че е съвсем невероятно да бъде засечена. Тя е от бинарните оръжия - химикали за селското стопанство (предимно инсектициди), които се придвижват законно и безвредно разграничени и стават смъртоносни при разбъркване директно преди използването им. Групата субстанции " новичок " са известни на западните страни най-малко от 18 години. Това е оръжие за всеобщо заличаване и се изисква доста характерно знание и умеене да бъде готова доза против тъкмо избран човек.

И въпреки всичко за какво

Големият въпрос е какъв би бил ползата на Русия да извърши сходен удар. Най-лесното е да се твърди, че за наставление на всички зрелищно и безпощадно е осъден един от най-големите предатели в съветското разузнаване през последните години. Но няма логичност - Скрипал не е избягал във Англия, той е бил хванат в Русия, наказан, амнистиран и пуснат в най-голямата замяна на арестувани в Съединени американски щати съветски шпиони след Втората международна война. Службите в никакъв случай не освобождават някогашен чиновник - още повече да го оставят да отпътува и да се откри в чужбина - в случай че не са уверени, че той към този момент е изразходван запас и каквото и да каже на съперника, то ще е остаряло и няма да е значително за оперативната работа.

Покушението се случи две седмици преди изборите за президент на Русия и феновете на тайни теории настояват, че това било направено, с цел да сплоти руснаците още повече към Путин. Такъв резултат безспорно има, само че даже да се допусне, че в Москва ръководят невъзмутими убийци, те просто нямат потребност от сходен гръмък скандал в името на една от дълго време предизвестена победа.

Някъде по средата сред тези две хипотези е версията, че някой в плетеницата от дирекции и отдели на спецслужбите се е престарал в опита да впечатли началника в Кремъл. В една превъзбудено-мобилизирана страна, каквато е през днешния ден Русия, патриотичното наказване за предателя може и да помогне за бързо нанагорнище в кариерата. Което в действителност значи, че в съветските спецслужби царува безпорядък и който е отровил Сергей Скрипал и щерка му Юлия, безусловно е избродирал върху тях " Сделано в СССР/России ".
Колко ще болят глобите

Скандалът няма по какъв начин да не засегне и бизнес ползи на британци в Русия и на руснаци във Англия, в това число притежатели на футболни тимове (Роман Абрамович в " Челси " и Алишер Усманов в " Арсенал " ), на членове на Камарата на лордовете и на огромни компании. Вербовъчна разработка да вземем за пример управлява 20% от " Роснефт ". На лондонската борса са листвани няколко огромни съветски компании, към които наскоро се причисли ЕN+ Group на Олег Дерипаска, в борда на която е Грег Баркър, енергиен министър в кабинета на Дейвид Камерън. И след глобите на Европейски Съюз доста британци не престават бизнеса си с Русия, а богатите руснаци от дълго време са се трансформирали във фактор на английския пазар за парцели и първокласни артикули. Но Тереза Мей дава обещание дейности, които да трансфорат олигарсите и фамилиите им в нежелани на английска територия, в това число в просветителната система. Кремъл няма да остави това без отговор за британците в Русия, само че забавно е по какъв начин ще постъпи с нежеланите от Лондон руснаци. От една страна, е добре за властта както те, по този начин и парите им, да са ѝ под контрол в Русия. От друга, те няма да бъдат посрещнати топло вкъщи и непрестанно ще им се припомня, че са изнесли милиардите си и живота си отвън родината в омразния Запад.

Това са част от ограниченията на Мей, засягащи бизнеса:
- целият потенциал на английските органи на реда ще бъде ориентиран против " съществени нарушители и корумпирани елити ", тъй като в страната " няма място " за тях и парите им
- заледяване на съветски държавни активи, в случай че се потвърди, че се употребяват против живота и имуществото на британци или чужденци, живеещи в страната
- следене на придвижването и инспекция на желанията на идващите във Англия, които биха могли да застрашат страната и съдружниците ѝ
- усилване на властта Лондон да постанова наказания в отговор нарушаването на човешки права по модела на американския закон " Магнитски ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР