12 12 Още по темата Четири нюанса сиво: София пак

...
12 12 Още по темата Четири нюанса сиво: София пак
Коментари Харесай

Колко момента спряха дъха ви

12 12 Още по тематиката
Четири нюанса сиво: София отново бе затисната от замърсен въздух

Няколко дни равнищата на рисковите фини прахови частици в столицата бяха в пъти над нормата
9 яну 2018
Гетоизацията на замогващия се град. И общият въздух

Този въздух, изключително през зимата, е доста, доста замърсен. И трови всички наред
19 дек 2017 " Животът не се мери по броя вдишвания, а по моментите, които стопират дъха ни. Столична община. " Тази смешка за следващ път имаше напълно действителни, прашни и мръсни измерения в София през последната седмица, когато градът потъна под пълен и рисков за здравето смог.

По публични данни някои региони се давеха в тройно и четворно повишени количества прахуляк, а съгласно построената с цивилен възторг паралелна система за мониторинг замърсяването надвиши нормите десетократно. Въпреки че поредна зима датчиците мигат в яркочервено, въздухът в София няма да стане осезаемо по-прозрачен в зимните месеци и на идващите години.

Капанът на този проблем щракна и за общината. Системите за събиране на данни не работят добре, кметът Фандъкова показва една след друга разнородни аргументи за запрашаването - колите, печките на дърва или климатичните особености на града, само че " изключителните " решения се свеждат до неща, които би трябвало да са регулярни отговорности като метенето и миенето на улиците и събиране на остарели гуми. Без действителен и съответен проект за деяние в сериозно нечисти дни надали " зеленият " билет за градски превоз на предходната цена от 1 лева ще реализира съдбоносен резултат.

Подобряването на въздуха в София ще изисква креативен метод, какъвто администрацията на града явно не е подготвена да приложи. След подценяването на казуса години наред, в това число с градоустройствените решения, задачата стана още по-трудна.

За сметка на това жителите показват възходяща воля да се борят за правото си да дишат - краудсорсингът стартира с инсталирането на датчици, общността се гневи и упорства за решения оттатък микронивото на маските. Представата за излязло отвън обществените мрежи неодобрение на жителите може да накара някого да си спомни за какво качеството на атмосферния въздух е оповестено за приоритет освен в програмата на общината, само че и на държавното управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР