118 бяха регистрирани в през последните 24 часа, предава БНР.

...
118 бяха регистрирани в през последните 24 часа, предава БНР.
Коментари Харесай

Гърция поиска помощ от чужбина за гасене на пожарите

118 бяха регистрирани в през последните 24 часа, предава БНР. Тлеещите огнища и рисковите температури основават риск от запалване на нови пожари.

Основните старания на огнеборците са на (Евия), където фронтът се разраства. Властите изтеглят поданици и туристи от засегнатите места. Няма потърпевши.

Огънят нанесе съществени вреди на Евия.

Отново от вятъра се разгарят загасени пожари, ситуацията е сериозна, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка. Основните сили са ориентирани към област Евбея, където огънят се разраства. Вече са евакуирани жителите на 15 села. Изгоряха къщи и индустриални цехове.

Пожарът на острова е отвън надзор, оповестяват огнеборците там. Пламъците доближават до 20 метра и температурите са непоносими, споделят локални поданици, които бързо напущат региона. Бият камбаните на църквите, с цел да предупредят хората да изоставен.

В крайбрежното градче Ровиeс на острова 90 поданици и летовници се наложи да бъдат спасявани от плажа с лодки и ферибот, защото огънят стигнал чак до морския бряг.

Пожарникари, доброволци и армейски елементи вземат участие в гасенето на огнената буря, достигнала рискова непосредственост до Древна Олимпия. Спасиха от заличаване археологическия музей. Пожарникарите се борят да спрат огъня да изпепелите родното място на Олимпийските игри, както и намиращата се наоколо постройка на Международната Олимпийска Академия. Духа вятър и огнищата се разпалват, споделят локални поданици.

Мащабни пожари има също в област Илия и Месиния. В област Илия изгоряха цели села. Министерството на защитата изпраща военни сили към наранени от огнената буря региони.

На Пелопонес, в района Илия, бяха разпратени известия на мобилните телефони от номер 112 за належаща евакуация.

Наложи се и евакуация в региона Месиния, още веднъж на Пелопонес. Борбата с огнената буря продължава, а главното огнище на пожара е в селото Диаволици.

Гърция изиска помощ от европейските страни за справяне с огнената буря. Няколко страни изпратиха пожарникари и хеликоптери. Днес още веднъж в страната температурите са рискови.
 Няма потърпевши българи при пожарите в Гърция Няма потърпевши българи при пожарите в Гърция
Към момента няма постъпили сигнали за бедстващи или потърпевши български жители при разразилия се огромен пожар край столицата Атина, к...

В северната част на Гърция огнищата са под надзор след повече от едно денонощие гасене по въздуха.

От Кипър и Израел дойде помощ от пожарникари и хеликоптери. В гасенето взе участие и съветски аероплан, нает за лятото от гръцкото министерство по отбрана на жителите. От дипломатическата задача на Русия в Атина показаха подготвеност за спомагателна помощ.

Днес е девети следващ ден с температури, които се чака да доближат 45 градуса. На доста места в Гърция живачният дирек към този момент минаха 40 градуса и е прохладно. При тази конюнктура е мъчно да се употребяват самолети и хеликоптери за гасене по въздух.

Опасност от пожари има в цялата страна, предизвестяват гръцките управляващи, които не разрешиха влизане в горски региони.

Премиерът Мицотакис дефинира обстановката като " призрачен сън " и разпореди: " главен приоритет е да се избави живота на хората ".

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР