112 родители са получили акт през 2018 г., защото не

...
112 родители са получили акт през 2018 г., защото не
Коментари Харесай

Има глобени стотици родители заради отказ от ваксина срещу морбили, има и глобени лекари

112 родители са получили акт през 2018 година, тъй като не са ваксинирали децата си. Това демонстрират данните на районните здравни инспекции, които през предходната година създали над 16 000 инспекции в цялата страна за осъществяването на имунизационния календар, изясни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, съобщи в. " 24 часа ".
Глобите варират от 50 до 100 лв., като по закон могат да са до 200 лв.. Повечето били събрани, а измежду санкционираните имало и лекари.
Освен родители са глобени и трима персонални лекари в Благоевградска област, тъй като в пациентската си листа имали деца с нередовни имунизации, които в този момент са заболели от морбили, оповестиха локалните здравни инспектори. Един шеф на детска градина също е осъден - получил акт, тъй като позволил деца без нужните за възрастта им имунизации. Именно в Благоевградска област са 40 от болните от морбили досега. Само за последните два дни са признати нови 8 с дребна шарка от региона на Разлог и Белица. Всички са от ромски генезис, на възраст до 19 година
Кунчев напомни, че всеки човек може да подаде сигнал за нежелани реакции от ваксини на уеб страницата на Агенцията по медикаментите. За предходната година има 108 такива известия на фона на 2,2 млн. имунизации и реимунизации. От тях 15 били свързани с имунизацията против морбили, изразяващи се в по-силна външна реакция към мястото на убождане.
От РЗИ не престават инспекциите в здравните кабинети на детските градини и учебните заведения за неимунизирани деца. Досега са издирени 416 контактни лица, на 204 от тях са сложени ваксини. 51 стигнаха заболелите от морбили. Само 3-ма от тях са с една вместо две ваксини против дребна шарка, останалите са неимунизирани.
В прилежащите страни към този момент трета година " ври и кипи ", подсети Кунчев. Ескалацията на морбили в Европа стартира с обособени епидемиологични експлоадирания в Украйна, Румъния, Франция, Италия, Гърция и последно в Македония, като през 2018 година инфектираните общо са били 82 576. За съпоставяне през 2016 година болните са били 5273, през 2017 година - 25 863. В България най-вече инфектирани от епидемията през 2009 година насам е имало през 2017 година - 165. Като цяло у нас не бягаме от имунизацията - към 94% от българите са имунизирани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР