112 млн. лв. за общините за по-чист въздух, само 6

...
112 млн. лв. за общините за по-чист въздух, само 6
Коментари Харесай

112 млн. лв. за общините за по-чист въздух, само 6 града постигат нормите за чистота

112 млн. лева за общините за по-чист въздух, единствено 6 града реализират нормите за непорочност (обобщение)
Едва шест български града реализират нормите за чистотата на въздуха. Държавата ще даде на общините 112 милиона лв. за разработване на районни стратегии за възстановяване на атмосферния въздух.

Това стана ясно по време на конференция, на която в наличието на сътрудниците от Световната банка, министри и столичният кмет Йорданка Фандъкова беше показана национална стратегия за възстановяване на въздуха, съобщи кореспондент на БГНЕС.

През 2016 година в 4 града към този момент са постигнали нормите на качество на въздуха във връзка с фините прахови частици (ФПЧ) – това са Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня, а през 2017 година това се отнася за още 2 града – Гълъбово и Стара Загора. По предварителни данни за тази година Варна също реализира подобен резултат. Дотук 6 града дружно с Варна стабилно излизат от превишенията на нормите за ФПЧ.

По време на тематичната конференция вицепремиерът Валери Симеонов акцентира, че по стратегическата стратегия държавното управление и специалистите на Световната банка работят интензивно от предходната година. Предстои ограниченията да бъдат показани и в общините.

Стратегията обгръща както районен, по този начин и народен аспект. Няколко министерства – на околната среда и водите, превоза, стопанската система, енергетиката, обществената политика и Министерство на вътрешните работи, ще имат съответни задания за осъществяването на ограниченията.

Валери Симеонов предложи на Министерство на околната среда и водите по-стриктно да следи за измерването в станциите и даде за образец Бургас, където от Лукойл в никакъв случай не се засичат фини прахови частици.
 Нено Димов и Валери Симеонов Нено Димов и Валери Симеонов / БГНЕС
Екоминистърът Нено Димов отговори на вицепремиера, че страната следи-в станциите десетина индикатори и спрямо предходни години са регистрирани усъвършенствания. Само по един – фините прахови частици не сме постигнали европейските правила. По този индикатор предходната година Европейска комисия започва първи стъпки от наказателна процедура.

Димов посочи, че съгласно тактиката всяка община ще има разнообразни ограничения. „ Най-голям проблем обаче си остава по какъв начин ще се промени настройката на българите се промени мисленето на българина и уточни за образец горенето на гуми.

От 2009 до 2016 година фрапантно са спаднали индикаторите. При фините прахови частици се отбелязва спад, означи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Фабрицион Дзарконе, непрекъснат представител на Световната банка, означи, че не е елементарно, само че не невероятно да се усъвършенства качеството на въздуха. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР