11 милиона млади дръвчета бяха засадени днес в цяла Турция.

...
11 милиона млади дръвчета бяха засадени днес в цяла Турция.
Коментари Харесай

На 11 ноември Турция засади 11 млн. дръвчета

11 милиона млади дръвчета бяха засадени през днешния ден в цяла Турция. Символичният старт на засаждането беше даден в 11 часа и 11 минути от президента на страната Реджеп Ердоган.

Инициативата "Дъх за бъдещето " цели да усъвършенства международния връх за засаждане на най-вече дървета за 1 час и беше следена от представители на книгата на върховете на Гинес. То също по този начин възвръща горите в потърпевши от горски пожари региони. Кампанията беше проведена от турското министерство на земеделието и горите в отговор на апела на екоактивист държавните институции да дефинират специфичен ден за залесяване.

До момента върхът се държи от акцията по всеобщото залесяване в индийския щат Утар Прадеш през август и в Етиопия през юли, когато в границите на един ден бяха посадени по 220 млн. дръвчета.

Cumhurbaşkanı @RTErdogan: “Bizim yeşil sevgimizi, ağaç hassasiyetimizi, çevre hassasiyetimizi kimsenin terazisi, ölçmeye yetmez.

25 yılı aşan hizmet müktesebatımız, bunların eşsiz örnekleriyle doludur.” pic.twitter.com/hr24Vs7SpU
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) 11 ноември 2019 година
Президентът Реджеп Ердоган и брачната половинка му Емине засадиха фиданки в столицата Анкара. 5 министри участваха в сходни събития в други области на страната, като с тях беше осъществена видеовръзка. Междувременно акцията по залесяване се организира във всички 81 области на Турция. Гражданите на страната можеха онлайн "да осиновяват " фиданки, които да бъдат засадени в тяхно име и досега бяха "осиновени " 13 млн. млади дървета.

Турският водач изрази вяра събитието да се трансформира в годишна традиция. На 7 ноември със собствен декрет президентът разгласи 11 ноември за Ден на залесяването в Турция. В речта си Ердоган заяви, че за 17 години при ръководството на Партията на справедливостта и развиването в страната са били засадени 4,5 милиарда дръвчета и размерът на турските гори се е нараснал на 22,6 млн. хектара. Визирайки протестиращите от парка "Гези " през 2013 година, турският държавен глава съобщи, че някои хора са се пробвали да опустошат градовете в страната под претекста за отбрана на дървета. Той добави, че никой от тези, които са подлагали на критика държавното управление за екологичните му политики, не са измежду участниците в акцията. Според Ердоган "тези, които са създавали проблеми " са желали "да възпламенят Турция ", а не да садят дървета.

Ердоган: Турската войска няма да напусне Сирия преди останалите

В всеобщото събитие в избраните за задачата над 2000 точки в цялата страна се включиха жители, мобилизирани военнослужещи, общински чиновници и служби, неправителствени организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР