11 май - денят, в който българският народ почита паметта

...
11 май - денят, в който българският народ почита паметта
Коментари Харесай

НБКМ отличи проф. Стоян Денчев и Софийската духовна семинария за заслуги в Деня на библиотекаря

11 май - денят, в който българският народ уважава паметта на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, е празник на библиотечно-информационните експерти.

 

Затова и пространството към емблематичния монумент на светите братя пред Националната библиотека в София се трансформира в самобитен център на тържествата на хората на културата, книгите, словото, духовността. И той беше почетен от първите хора в страната – ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, националният представител и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, Вицепремиера и Министър на вътрешните работи господин Иван Демерджиев, Зам-министъра на културата доцент Пламен Славов, дипломатът Меглена Плугчиева, ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева, йеромонах Мелетий, Зам.-ректор на Софийска духовна семинария, инж. Красимир Илиев – председетел на Съюза на печатарската промишленост, оркестърът на Академията на Министерство на вътрешните работи.


В празничния ден фасадата на Националната библиотека беше украсена с неповторимата икона на свети Методий и Кирил, която се пази в УниБИТ.


Празнуваха, Националната гимназия за антични езици и култури, Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий “, УниБИТ и Софийска духовна семинария „ Свети Йоан Рилски “, а тържеството бе украсено с ангелогласните песнопения на хористите от духовното учебно заведение.


Тържеството стартира по традиция, която продължава 45 година – Гимназията за антични езици и култури „ Свети Константин Кирил Философ “ беше подредена на площада към монумента в ранните часове и с благо празненство означи патронния си празник. След вдъхновяващите слова на управлението на учиището, известно като Класическата гимназия, следваха награди за отлични възпитаници.


УниБИТ – бутиковият университет на духовността, основан преди 76 година тъкмо в НБКМ, както всяка година на 11 май, по този начин и през днешния ден придвижи своя професионален празник там. Представители на управлението и университетския състав сервираха венци и цветя.


Този ден се утвърждава още през Възраждането като значим ден от празничната система на българите – Ден за респект на светите братя Кирил и Методий - основатели и разпространители на глаголицата. А през днешния ден той е мотив за равносметка на Националната библиотека „ Свети свети Кирил и Методий “ и Софийската духовна семинария „ Свети Йоан Рилски “.


Националната библиотека чества 145 година, а духовното учебно заведение – 120 година
В чест на празника и по случай 70-годишнината на проф. д.ик.н. Стоян Денчев той бе почетен с плакет на НБКМ за „ възрожденската му сила, неоспорим престиж и заслуги за читалищното и библиотечното дело “.


Благодаря! Чест е за мен в този ден и на това място да бъда почетен, в никакъв случай няма да не помни това отношение към мен пред тази национална реликва, сподели в обръщението си проф. Денчев.


С почетен знак на НБКМ беше отличена и Софийската духовната семинария „ Св. Йоан Рилски “.


Под звуците на химна „ Върви, народе възродени “, изпълнен от Духовия оркестър на Академията на Министерство на вътрешните работи, всички се насочиха във фоайето на Националната библиотека. Там шефът доцент доктор Красимира Александрова поздрави колегията с празника и откри галерия „ Идеалът като реалност “, отдадена на 200-годишнината на възрожденеца Найден Геров. На тържеството присъстваше правнукът на Найден Геров – Александър Геров, който описа мемоари за именития си родственик, чути от неговия татко.


Красив край на тържествата бе лиричното осъществяване на кларинет от надарения 11-класник от Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ Цветомир Радев, възпитаник на Борислав Йоцов.


Да бъдеш библиотекар не е просто специалност, а предопределение, на което си предан, тъй като нашата специалност е идея, на която служим макар компликациите, показа измежду сътрудници проф. дн Ирена Петева, ректор на УниБИТ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР