11-и годишен доклад “Бележник 2022”Насилието е навсякъде, може да ни

...
11-и годишен доклад “Бележник 2022”Насилието е навсякъде, може да ни
Коментари Харесай

Децата писаха „среден“ на властта

11-и годишен отчет “Бележник 2022”
Насилието е на всички места, може да ни поддържат повече, споделят учениците

Пандемията, серията избори и войната в Украйна се отразяват на хлапетата

Държавните политики за децата в България заслужават “среден” 3,18. Това е оценката за политиците в 11-я годишен отчет на Националната мрежа за децата “Бележник 2022 - Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата?”. В „ Бележник 2022” е маркирано, че пандемията от COVID-19, политическата рецесия през 2021 година, социално-икономическата обстановка и войната в Украйна повлияват на хлапетата мощно.

Авторите на разбора са 30 специалисти и 7 външни оценители, само че обичайно се включват и мненията на деца, младежи, родители и експерти. В началото на 2022 година повече от 160 хлапета и възрастни са споделили в анкета обстоятелства и отзиви за своя опит в региона на опазването на здравето, образованието, правораздаването и фамилията. Към тях се причисляват и деца “рапортьори” от Националния Юрочайлд конгрес.



Тази година бележникът дава една концепция по-висока оценка по отношение на предходната, която беше “среден” 3,09. През последните 11 години най-ниската оценка е била 2,88 - през 2018 година, а най-високата - 3,31 през 2019-а.

Тройката по шестобалната система в разбора по отношение на политиките за децата у нас значи, че “държавата заявява, че ще работи за разрешаване на казуса, подхванати са минимални, спорадични и/или непоследователни стъпки, само че липсва забележим резултат. Налице е съответно заричане и са подхванати минимални стъпки, само че няма никакъв забележим резултат за децата/резултатът подсигурява правата на прекомерно малко деца”.

Всъщност обширният документ наблюдава напредъка на държавните политики за децата посредством разбора, който се основава на доста ясни обстоятелства и данни в 9 области - “Участие на децата”, “Благосъстояние на децата”, “Семейна среда и различни грижи”, “Закрила от всички форми на насилие”, “Правосъдие за деца”, “Ранно детско развитие”, “Детско здраве”, “Образование”, “Спорт”, “Култура и свободно време”.

По време на представянето на отчета и оценките в него, Гери Карамоллова от Младежка мрежа “Мегафон” означи, че насилието през днешния ден е доста повече и е на всички места. “Знаем, че съществува националната линия за деца, само че ние рядко я използваме - не знаем дали от другата страна ще ни оказват помощ. Тя уточни и, че в България родителите и децата не се усещат подкрепени.

Според 16-годишната Мелвин Сюлейман от Кърджали, която също е част от “Мегафон”, въпросът за поддръжката е доста самостоятелен за всяко дете. “Повечето деца се обръщат към майките си, когато имат проблем със здравето. Има обстановки, когато младежите избират да приказват с близки родственици, с по-големи братя и сестри. В учебно заведение децата са по-склонни да споделят с учителите, които имат доверие. Вярват, че по този начин ще им се помогне”, сподели още тя, само че бе безапелационна, че на децата страната може да оказва помощ повече.

По време на полемиката с специалисти Ева Жечева, представител на омбудсмана сподели, че хазаин на представянето на отчета би трябвало да бъде държавното управление. “Държавата би трябвало да е най-големият бранител, години наред чакаме политическа воля, с цел да имаме модерно законодателство за децата, синхронизиране на законодателството, поддръжка на детето в неговата естествена среда, поддръжка на семействата”, сподели Жечева.
Скала на деветте области от отчета


Участие на децата - оценка 3,08

Участието на децата към момента не се разпознава нито като тяхно право, нито като инструмент за възстановяване на политиките за деца. През втората година на пандемията (и трета учебна) опциите за включването им в разнообразни форми на съвещания и допитвания беше още по-ограничена. Анализите на въздействието на изолацията върху децата ясно демонстрира, че решенията, които въздействат директно на живота им, са вземани без допитване до тяхното мнение.

Благосъстояние на децата - оценка 3,04

Политическата рецесия през 2021 година не разреши развиването на никакви поредни политики за премахване на детската беднотия и общественото изключване. Националната тактика за детето не беше призната. В подтекста на поредицата от рецесии колапсът на всички системи и изключително закрилата на детето, стана явен.

Семейна среда и различни грижи - оценка 3,09

През тази година продължиха бавните процеси на деинституционализация. Не бяха закрити последните четири огромни дома от остарял вид, заради закъснение в построяването на новите услуги и неефективни процеси на национално и общинско равнище. Продължават систематичните проблеми, свързани с приемната грижа и осиновяването.

Ранно детско развиване - оценка 3.32

Майчиното и детското здраве към момента се адресират прекомерно незадълбочено и отчасти, не съществуват задоволително на брой и широкодостъпни подкрепящи услуги, което би предотвратило редица от проблемите на детското здраве и развиване в зародиш. Като главен проблем се обрисуват големите районни и етнически диспропорции, които предпоставят извънредно неподходяща житейска вероятност за доста деца.

Правосъдие за деца - оценка 3,28

Поради политическата рецесия, траяла през цялата 2021 година, не беше допустимо да се работи по-активно покровителство за приемане на ново законодателство в региона на детското правораздаване и напредване на Закона за възпитателните ограничения по отношение на лицата, направили като малолетни закононарушения или административни нарушавания.

Закрила на детето от всички форми на принуждение - оценка 3,07

Проблемът с неналичието на единна система за вписване на случаи на принуждение над деца става все по-остър и явен. Все още няма задоволително на брой и налични общи и профилирани услуги за деца, потърпевши от принуждение.

Детско здраве - оценка 3,17

Липсва обособена педиатрична тактика. Отсъства въобще районна устременост на здравните политики за превъзмогване на проблемите с достъпа до опазване на здравето, детската смъртност и уязвимостта на избрани групи.

Образование - оценка 3,65

Пандемия задълбочи така и така мощните неравенства в достъпа и качеството на образованието, само че не се вижда предпочитание у виновните институции да изследват и противодействат на аргументите за това. През 2021 година българските възпитаници още веднъж прекараха голяма част от образователното си време в отдалечено образование.

Спорт, просвета и свободно време - оценка 2,98

Културата и изкуството към момента не се употребяват като принадлежности за реализиране на образователни цели. Липсва цялостна политика за насърчаване на детския спорт и детските спортни клубове от най-ранна възраст, а дружно с това и подобаващи условия за спорт и игри навън и закрито.
Георги Богданов, Национална мрежа за децата: Хлапетата в България са на половина по-малко


Как не помръднахме от тази тройка. Миналата година Национален статистически институт сподели доста стряскащи данни за всички, че относителното детско население в България е намаляло на половина от 1992 година насам. Ако имахме пред последните 11 години въпреки всичко положителни оценки, нямаше да са на половина най-вероятно.

Миналата година имахме 3 пъти избори, което се отразява на детските политики. Вече трета година сме без тактика за детето, която би трябвало да демонстрира какви би трябвало да бъдат политиките за децата и фамилиите. Миналата година беше доста тежка, тъй като сподели кой най-вече пострада от Коронавирус. Това са децата, които бяха затворени у дома. И през днешния ден имаме доста повече депресии измежду младежите. Най-тежкото тази година е, че ние като публично претърпяваме една голяма война в Украйна и над 100 000 души са в България, половината от тях са деца.
Надежда Цекулова, Хелзинкски комитет: Педиатрите са намалели от 872 на 755 души за 2021 година


Детското здраве е тясно обвързвано с майчиното здраве. От 1 януари до 30 септември 2021 година към 16% от дамите, които са родили деца, са били неосигурени здравно, единствено една пета са получили обзор и полагащи се проучвания. Огромен брой деца се раждат, без майките им да получили каквато и да е грижа. По отношение на детската смъртност България се движи позитивно. От години процентът понижава, само че не задоволително бързо, с цел да излезем от 1 до 3 място в Европа, където сме по този индикатор през последните години. Това, което основава този % - има области на страната, където процентът е 5 пъти над междинното за Европейски Съюз. Най-висока стойност на детска смъртност е записана в Сливен и Монтана - 11.7 промила и 10.4, при 3.4 в Европейски Съюз, и 2.4 е в София. За последната една година педиатрите, които работят с НЗОК за детски заболявания, са намалели с 13,4% - от 872 души са станали 755.
Мария Брестничка, Национална мрежа за децата: Законът за противообществените прояви да отпадне


Темата за насилието е тежка. Това, което виждаме, е че при тези случаи, които се случват съвсем всяка седмица, като публично демонстрираме непоносимост, само че до такава степен. Проблемът с насилието над деца е систематичен, той би трябвало да има систематични решения, които не са обект на решенията на един човек, институция, държавно управление. Огромен проблем е по какъв начин се алармират случаите на принуждение на деца. Тези, които стават онлайн, отиват към Центъра за безвреден интернет, който получава 15 000 сигнала годишно. Той не е държавна конструкция и не получава никакво държавно финансиране. За предходната година имаме случаи на деца, които са настанени във възпитателни учебни заведения, интернати, тъй като са проституирали. Нашата страна не е разпознала детето, жертва на полова употреба, и вместо да му помогне - го затваря. Всичко това се случва се случва поради законът за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетните, който е над 70-годишен и който визира над 7000 деца годишно. Един обществен служащ у нас би трябвало да взима решение за над 100 деца. Системата за протекция би трябвало да бъде реформирана незабавно, ние предлагаме това от 10 години.
Иванка Шалапатова, Фондация “За нашите деца”: Изключително огромен брой деца раждат деца


Ние пропущаме опцията по време на бременността да помогнем на фамилиите да се оправят с провокациите.

По данни на Евростат сме преди всичко за раждания под 20-годишна възраст. Ние имаме извънредно огромен брой деца, които раждат деца. След раждането патронажна грижа нямаме.

Преди 20 години имахме 35 000 деца в институции, това в този момент са 35 00 младежи, родители. Тук също се проваляме.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР