11 антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара

...
11 антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара
Коментари Харесай

11 антигенни теста могат да се прилагат на децата в училище

11 антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се ползват в учебно заведение от самите деца или от медицинските експерти там. Те са включени в лист, възложен на Министерството на образованието и науката (МОН) от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).

В него са изброени шест теста за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет, предлагани в нашата страна от седем компании, както и пет теста от слюнка за професионална приложимост (от медицински специалист) и за самотестуване.

Към всеки от тестванията има брошура за приложимост, преведена на български език, оповестиха от МОН.

МОН изиска тази информация от ИАЛ, с цел да улесни, от една страна, просветителните институции при образуване на тестването на възпитаници, а от друга – родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на съответен тип тест.

С писмо до Регионалните ръководства на образованието, което ще бъде изпратено през днешния ден, МОН ще даде всички налични данни на шефовете на учебни заведения.

Както е записано в Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения през образователната 2021-2022 година, в учебните заведения може да бъде проведено тестване на възпитаници, в случай че то обгръща най-малко 90% от тях и техните родители са съгласни.

Директорите могат да изискат определения тип проби от районните здравни инспекции (РЗИ). Ако РЗИ не разполага с тях, при съществуване на финансови средства учебните заведения могат да ги закупят сами.

Всички държавни и общински просветителни институции ще получат спомагателни средства към бюджетите си за тази година, с цел да покрият увеличените разноски за съблюдаване на противоепидемичните ограничения и поради по-високите цени на тока, парното, водата и други При актуализацията на държавния бюджет за 2021 година за тази цел са планувани 8 млн. лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР