11 000 деца не ходят на училище, защото обикалят Европа

...
11 000 деца не ходят на училище, защото обикалят Европа
Коментари Харесай

11 000 деца обикалят Европа, вместо да ходят на училище

11 000 деца не вървят на учебно заведение, тъй като обикалят Европа дружно с родителите си, които са сезонни служащи. Това разгласи зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на конференция " Европейският дирек за обществени права - стълбът на бъдещето на Европа ".
По думите ѝ фамилиите прекарвали по 3 месеца в Испания, Потругалия, Германия и други европейски страни, а поради непрекъснатото преместване децата оставали без обучение, написа " Монитор ".
Пред сходен проблем били изправени и други страни от Стария континент - Унгария, Испания и Полша. У нас пък имало региони с второ или трето потомство неуки българи.
„ В Асеновград да вземем за пример, в случай че попитате едно 8-годишно момиче по какъв начин се споделя, то няма да може да отговори. Въпросът няма да бъде свестен и от майка му, евентуално баба му би могла да им го преведе и да отговори. Детето освен че не може да отговори на български, освен това, би го направило на хибриден език – комбинация сред ромски, турски и български. Въпреки това има и райони като Долни Цибър, ромският Кеймбридж, където всеки има висше или е студент “, изяснява Сачева.
От статистиката излиза наяве още, че от общо 2400 учебни заведения у нас в 937 учат деца, чиито родители са с главно обучение или са безработни. Това значи, че малчуганите от всяко трето учебно заведение нямат образец у дома, на който да подражават и да ги стимулира да продължат да се образоват. През актуалната година на образователните заведения са отпуснати спомагателни 30 млн. лева за наемане на още просветителни посредници, психолози и ресурсни училите, както и за нарастване на заплатите на личния състав.
По думите на Сачева съвсем 19 000 са хлапетата в ученическа възраст, чиито родители не ги пускат да се учат. Всички те били обходени от специалисти, само че резултат нямало. Въпреки това страната съумяла да върне назад в клас 40 000 малчугани.
Само 2000 от тях отпаднали наново от просветителната система, като за 416 се вършат нови опити за реинтеграция. Най-голям е делът на върнатите деца сред първи и трети клас, а седем 17-годишни младежи били записани за първи път в учебно заведение.
Именно с предварителна защита на отпадането от учебно заведение са свързани и измененията при фамилните помощи и общественото подкрепяне, които депутатите гласоподаваха на първо четене тази седмица. Предвижда се детските на хлапетата да бъдат спирани за година при 5 неизвинени отсъствия в границите на 30 дни, вместо за месец. Семейните помощи за развъждане на дете ще бъдат спирани за 12 месеца и на малчуганите, които не са ходили на детска градина 3 дни без уважителни аргументи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР