Това не е нов щам, а мутация. Тя е съобщена

...
Това не е нов щам, а мутация. Тя е съобщена
Коментари Харесай

Доц. Гломб разкри дали ваксината ще е ефикасна срещу новата мутация на COVID-19

Това не е нов щам, а мутация. Тя е съобщена от 18 декември. Пробата, в която е засечен този вариант за пръв път е изолирана на 20 септември. На 9 декември вече 62% от пробите са засечени с този вариант. Това се вижда само на генетично ниво, в заболяването няма промяна. Той все още не е регистриран у нас. Това заяви в ефира на Нова телевизия доц. Любомира Николаева - Гломб, ръководител отдел " Вирусология " към НЦЗПБ.

Що се отанся до ваксината тя заяви, че независимо дали един епитоп е изменен, то това няма значение. Тя се насочва към различни участъци от вируса и се създава антитела, категорична е лекарката.

" Има и големи инвестиции в разработването на лекарства. Те са в ход, но в много ранен етап. Много е бавно разработването на препарати за вируси.Познаваме много вируси, а на пазара реално има около 20 антивирусни препарати ", поясни доц. Гломб.

" Лично залагам на РНК технологията за ваксините. Това са безкрайно иновативни и модерни ваксини. До момента в САЩ са ваксинирани 500 000 души, 270 000 са ваксинирани във Великобритания и има 6 тежки случая на алергична реакция. Те всички са овладени и хората са живи и здрави " каза тя.



Попитана кога ще си направи ваксина, след като е прекарала коронавируса, то доц. Гломб заяви, че поне след няколко месеца. " Бих се ваксинирала някъде март-април. Но ще се консултирам с имунолог ", поясни още вирусологът.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17170  Математик с прогноза какво ще се случи, в случай че българите честват безразсъдно Математик с прогноза какво ще се случи, в случай че българите честват безразсъдно  Индия записва най-ниския си брой на новозаразени с ковид от юли Индия записва най-ниския си брой на новозаразени с ковид от юли  Какво се случва в Лондон след внезапното затваряне поради новия вариант на COVID-19 Какво се случва в Лондон след внезапното затваряне поради новия вариант на COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР