Семейства от Карнобат ще прекарат празниците във влага и мухъл.

...
Семейства от Карнобат ще прекарат празниците във влага и мухъл.
Коментари Харесай

Семейства от Карнобат ще прекарат празниците във влага и мухъл в санирани апартаменти

Семейства от Карнобат ще прекарат празниците във влага и мухъл. Санираните им апартаменти протекли, след като фирмата приключила с ремонта. Въпреки десетките жалби, които са изпратили и до общината и до регионалното министерство, отговор няма, съобщава БТВ.
Всеки дъжд се превръща в проблем за семейство Славови, откакто апартаментът им е саниран. Но дори и да не вали, таванът в една от стаите им е паднал, а влага и мухъл има във всяко помещение.
И други семейства в сградата са потърпевши.
" Проблемите, които имат семействата на горните етажи, са много сериозни. И техническо лице все пак трябва да каже коя е причината, но улуците не са довършени, има кабели, които според нас са опасни и стърчат, висят пред входа на блока ни. Има шахти пред мазите, които останаха без решетки”, каза Надежда Петкова, председател на Сдружението на собствениците.
" Ако знаех, че нещата ще стигнат до това положение, никога не бих позволил да ми се направи тази саниране. То това всъщност е имитация на саниране ", категоричен е Белун Иванов, който също е от потърпевшите.
През зимата във всички блокове, които бяха обновявани по безплатната програма за саниране, изведнъж санирането спря. Тогава от общината обясниха, че са го спрели заради минусовите температури и месеци наред хората бяха оставени с отворени покриви, течове и влага.
" Санирането на този блок не е приключило, реално обектът не е въведен в експлоатация и няма да бъде въведен, докато тези видими проблеми не бъдат отстранени. Първо трябва да се направи ремонт на покрива в некачествената част, където е извършен такъв. Действително има ламарини, които са с обратен наклон и следва да се подменят нацяло с нови. Това ще бъде направено от фирмата и ако тя не го направи, този обект няма да бъде въведен в експлоатация”, увери Златина Димитрова от община Карнобат, ръководител на проекта за енергийна ефективност.
В блока, в който живее Елена, санирането е приключило, но там също се оплакват от течове.
„ Досега нямаше проблем. Като валя, изолацията хлътна в кухнята, където има влага и тече вода направо по прозореца, без да има перваз на прозореца. Мисля си, че е от улуците”, посочва Елена.
„ По договор фирмата, която извършва ремонта, си носи гаранция. Досега не сме получавали оплакване от госпожата. В момента, в който получим, съгласно договора, ще потърсим фирмата и ще си отстрани забележките, които са некачествено направени като ремонтни дейности”, посочи Златина Димитрова от община Карнобат.
От там обещаха до десетина дни да се вземат сериозни мерки и проблемите да се отстранят.
Зам.-министър Деница Николова е поискала проверка на жилищния блок в Карнобат след жалба за дефекти при реализацията на проект за саниране.
Сградата се реновира по проект „ Повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор в град Карнобат “, финансиран от Оперативна програма „ Региони в растеж “ 2014-2020 г. Блокът се намира на ул. „ Карнобатска комуна 1А “.
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството е получена жалба, в която се изразява недоволство от начина на саниране на блока.
Сградата все още не е въведена в експлоатация и ремонтите по нея не са приключили. Обновяването на триетажната сграда с партер е започнало на 14 юни тази година. Стойността на ремонтите е 288 хил. лв.
По информация на община Карнобат, строителната фирма ще предприеме мерки по отстраняване на проблемите. Резултатите от проверката се очакват до средата на месец януари 2019 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР