Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да разширят усилията на

...
Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да разширят усилията на
Коментари Харесай

Путин: Русия и Саудитска Арабия се договориха за ново ограничаване на петролното производство

Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да разширят усилията на ОПЕК за стабилизиране на петролните пазари, заяви през уикенда руският президент Владимир Путин, цитиран от " Уолстрий джърнъл ". Путин обаче допълни, че Русия все още не е решила с колко да намали своето производство, подчертавайки оставащите и занапред предизвикателства.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, известни като " ОПЕК + ", трябва да се срещнат в четвъртък и петък във Виена (на 6-и и и 7-и декември), за да решат дали е необходими ново съкращаване на добивите, след като цените на петрола се сринаха с близо 30% от началото на октомври насам в резултат на подновени опасения за свръхпредлагане на важната енергийна суровина.

" Споразумяхме се да удължим нашата действаща договорка ", заяви Владимир Путин в края на съботния ден след негови разговори със саудитския принц Мохамед Бин Салман по време на срещата на върха на лидерите от Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина. " Все още нямаме окончателно решение за обемите, с които да намали нашите петролни добиви ", допълни той на последвала пресконференция, според официалният уебсайт на Кремъл.

Агенция Блумбърг цитира делегати на предстоящата важна среща, според които страни-членки на ОПЕК ще се договорят да намалят добивите с 1,3 млн. барела на ден спрямо техните производствени нива през октомври.

В същото време инвеститорите на петролните пазари приветстват и постигнатото между президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Дзинпин споразумение да бъдат временно замразени плановете за допълнително увеличаване на двустранните митнически тарифи в рамките на следващите три месеца, докато тече нов кръг от търговските преговори между двете най-големи икономики в света.

Трябва да се има предвид, че търговката война между САЩ и Китай се отрази доста негативно на глобалната търговия и предизвика опасения за забавяне на световния икономически растеж и респективно на потреблението на суров петрол.

Всички това допринесе за рязко поскъпване на основните петролни фючърси, като тези на петрола сорт Брент с доставка през февруари 2019-а година нараства с 4,35% към 61,60 долара за барел, а януарските фючърси на американския лек суров петрол - с 4% към 53,00 долара за барел.

Трябва обаче да се има предвид, че само в рамките на ноември фючърсите на американския лек суров петрол се обезцениха с близо 22% към 13-месечно дъно от 49,31 долара за барел (най-ниско ниво от 8-и октомври 2017-а), след като в началото на октомври достигнаха 4-годишен връх около 77,0 долара за барел. Петролът " Брент " също поевтиня в рамките на ноември с около 22% към 13-месечно дъно от 57,65 долара, след като в началото на предходния месец (на 3-ти октомври) поскъпна до 4-годишен връх около 87,32 долара за барел.

Подкрепа за днешният силен ръст, най-вече на американския лек суров петрол, оказва и новината, че канадската провинция Албърта ще бъде принуди да намали петролното производство с 8,7%, или с 325 хил. барела дневно, за да се справи с претоварването на нефтопроводите, което доведе до силно увеличаване на складиране на суров петрол. Трябва да се има предвид, че по-голямата част от добивания в региона на Албърта петрол се изнася за Съединените щати.

Според управителят на канадската провинция Албърта - Рейчъл Нотли, ограничаването на производството с 325 хил. барела дневно ще влезе в сила от 1-ви януари и може да продължи поне до пролетта или дори цял година. Това ограничение ще остане в сила поне докато наличният в складовете преработен петрол в размер на 35 милиона барела не бъде реализиран на пазара.

Всички това кара редица анализатори, включително от банката Morgan Stanley, да прогнозират малко по-добър от досега очаквания растеж на потреблението и респективно на цените на петрола през 2019-а година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР