Румънски специалист прогнозира, че коронавирусът ще бъде победен до 1

...
Румънски специалист прогнозира, че коронавирусът ще бъде победен до 1
Коментари Харесай

Коронавирусът ще бъде победен на 1 юли в Румъния, според симулация

Румънски специалист прогнозира, че коронавирусът ще бъде победен до 1 юли и че жертвите на Ковид-19 в Румъния ще надхвърлят 2 600 души, съобщава в. " Адевърул ", предава БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3961
Предприемачът Богдан Мику публикува на страницата си във Фейсбук симулация на развитието на епидемията от коронавирус в Румъния. Симулацията се основава на математически модели, които се доказват като доста точни, пише " Адевърул " и допълва, че според неговия модел на 2 април в Румъния би следвало да има 2 756 заразени с вируса и 112 жертви, а според официалните данни на властите броят на заразените вчера бе 2 738, а смъртните случаи бяха 107.

Мику пояснява, че е направил симулацията, за да създаде план за необходимите покупки на медицинско оборудване по време на кризата. Избрал е по-оптимистичен сценарий от този в Италия и Испания, тъй като Румъния предприе мерки за социална дистанция по-рано от тези страни. Като променливи е въвел два показателя - процент на спазване на мерките за социална дистанция и брой на заразени лица, които са влезли в страната. Той изхожда от позицията, че 67 процента от хората спазват мерките за социална дистанция, което е реално според него, и от презумпцията, че в страната са влезли 2000 заразени, като е сверил данните от гранична полиция за броя на пристигналите в Румъния и това от кои държави идват. Избрал е като " нулев ден " 8 март.

Сравнявайки данните от симулацията и тези, които съобщават властите до момента, Мику констатира, че неговият модел прогнозира развитието на епидемията с отклонение от 10 до 20 процента. Например - когато в страната заразените бяха 1814, а жертвите - 70, в неговата симулация потвърдените случаи са 1870, а жертвите - 90.

Богдан Мику е представил модела на графиката си на министъра на здравеопазването и на премиера, за да бъде в помощ за по-доброто планиране на покупките на медицински консумативи за болниците, прогнозиране на дела на заемане на легла в интензивните отделения, дела на заразяване на медици и пр.

Според неговите прогнози към 8 април броят на заразените в Румъния ще бъде около 5000 души, а в периода 25-30 април броят на жертвите ще надхвърли 1000.

Пикът ще започне около 7-9 април и ще продължи до 15 май, след което броят на хората, настанени в болница и под карантина, ще падне под 5000.

Дните, в които в болниците ще има най-много пациенти с Ковид-19, ще бъдат между 17 и 25 април - около 8 535 души.

В пиковия период смъртните случаи ще бъдат по 35-40 на ден.

На 1 юли епидемията ще бъде победена и след това ще се регистрират само по няколко нови случая или нито един. Към тази дата, според неговите прогнози, броят на жертвите на Ковид-19 в Румъния ще бъде 2 657.

Специалистът посочва, че ако се вземе предвид ситуацията в Италия и се екстраполира към Румъния, тези цифри по-скоро ще трябва да се удвоят. Ако се интересувате от по-песимистичния сценарий, умножете по две горепосочените цифри, посочва Богдан Дику и допълва, че не вярва да е възможен още по-лош сценарий.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 3961  Ангел Джамбазки и Topnovini.bg стартират самодейност за подкрепяне на българското произвеждане Ангел Джамбазки и Topnovini.bg стартират самодейност за подкрепяне на българското произвеждане  Премиерът отговори на Радев Премиерът отговори на Радев  Съединени американски щати се готви да предложи носенето на маски Съединени американски щати се готви да предложи носенето на маски
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР